Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen varnar för coronabedrägerier

Äldre personer rings upp av personer som erbjuder sig handla åt den som är orolig för att smittas av coronaviruset, varnar polisen på sin hemsida. Detta efter att en äldre kvinna i Skåne blivit uppringd av en misstänkt bedragare.

– Vi har ett pågående ärende nu i Skåne där en äldre dam har blivit uppringd av en person som erbjuder sig att handla åt henne med tanke på viruset, berättar Evelina Olsson, informatör på polisens ledningscentral.
Grupper i sociala medier har dykt upp sedan voronaviruset började sprida sig, där människor erbjuder sig att hjälpa äldre och sjuka med att handla. Där kan den som behöver hjälp själv ta kontakt. I det aktuella fallet kom samtalet utan att kvinnan själv bett om assistans.
– Vi vet att det finns legitima grupper på Facebook som erbjuder den här hjälpen, men hon har inte sökt själv utan blivit uppringd. Våra varningsklockor ringer direkt när man efterfrågar bankkort och koder, säger Evelina Olsson.
Polisen uppmanar äldre personer att vara på sin vakt och att den som behöver hjälp tar kontakt med anhöriga, grannar eller någon av hjälpgrupperna.
Efter att ha förhört kvinnan upprättades en anmälan om försök till bedrägeri.
– Det här är helt nytt för oss också så vi har inte hunnit sammanställa allt ännu, säger Evelina Olsson.
Polisen vädjar till den som blivit uppringd av en misstänkt bedragare att höra av sig.
Gå till toppen