Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera tonåringar från Höganäs åtalas för inblandning i jackrån

16-åringen var i Höganäs för att besöka sin flickvän. Då utsattes han för rån och tvingades lämna ifrån sig en dyr märkesjacka. Nu blir det rättsligt efterspel för fem killar i 15-18-årsåldern.

16-åring rånades på sin jacka i december. På onsdag ställs fem ungdomar i 15-18-årsåldern inför rätta.Bild: Polisen
Den 6 december förra året utsattes en 16-åring från Lundatrakten för rån när han kommit till Höganäs för att besöka sin flickvän. Paret hade först varit på Ica och promenerade mot Tornlyckeskolan. Båda två märkte att en bekant till flickvännen – en 17-åring – följde efter dem.
När de två gick runt ett hörn vid skolan dök ytterligare två tonåringar upp. 16-åringen hade en väska som en av dem ryckte i så att han tappade balansen. I nästa ögonblick blev han fasthållen med huvudet ner mot marken och beordrad att ta av sig sin jacka.
16-åringen vågade inte göra annat än att lyda och trion försvann sedan från platsen med pojkens jacka – en märkesjacka av det exklusivare slaget. Dessutom blev bytet även en märkesmössa som låg i en av jackfickorna.
Flickvännen har vittnat att de tre rånarna skrattade när de stack därifrån. Hon har också kunnat pekat ut vilka de var – förutom 17-åringen ytterligare en 17-åring samt en 16-åring.
Några dagar efter rånet, den 11 december, åkte en 18-åring fast misstänkt för narkotikabrott. Han hade då offrets jacka på sig och blev omedelbart misstänkt för häleri.
De tre som pekats ut som aktiva vid rånet, åtalas nu. Två av dem nekar och säger att de inte varit på platsen. En av 17-åringarna erkänner dock men enbart grov stöld. Enligt honom utövades inget våld alls.
I härvan åtalas ytterligare en 15-åring för att ha agerat mellanhand när jackan hamnade hos 18-åringen. Båda två åtalas för häleri, men mot sitt nekande. 18-åringen har förvisso medgett att han köpte jackan av 15-åringen men säger att han inte visste att det rörde sig om ett rånbyte.
Jackan är i nypris värd 10 000 kronor men 18-åringen betalade endast en tusenlapp för den.
18-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott sedan polisen hittat 130 tramadoltabletter hemma hos honom. Även 15-åringen åtalas för innehav av narkotikaklassade tabletter och ytterligare en åtalas för att ha varit påverkad av narkotika.
På onsdag väntar rättegång mot de fem tonåringarna vid Helsingborgs tingsrätt.
Gå till toppen