Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget krav på sjukintyg vid vård av barn

Regeringen slopar kravet på läkarintyg på åttonde sjukdagen för fortsatt föräldrapenning vid vård av sjukt barn. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Den som stannar hemma för vård av sjukt barn kommer inte längre att behöva ett sjukintyg från den åttonde sjukdomsdagen för att få fortsatt föräldrapenning.
– Vi är överens om att kravet på läkarutlåtande behöver tas bort för att avlasta sjukvården och för att ge bättre förutsättningar för föräldrar att utan krångel vara hemma för vård av sjukt barn, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) till TT.
Beslutet kommer enligt Shekarabi att fattas ”i närtid” av Försäkringskassan.
Regeringen har vidtagit flera åtgärder inom socialförsäkringsområdet med anledning av det nya coronaviruset. Karensavdraget och kravet på läkarintyg gällande rätten till sjuklön vid den åttonde sjukdagen har slopats. Staten tar också tillfälligt över sjuklönekostnaderna.
Gå till toppen