Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne räknar med långsam ökning av covid-19

Skåne har näst flest bekräftat sjuka i covid-19 i landet. I Stockholm, som har flest, rekommenderas nu alla som kan att jobba hemifrån och sjukhusen räknar med extremt hård press på intensivvårdplatserna.

Region Skåne vill inte lämna ut uppgifter om hur många iva-platser som finns. Men oron för att de inte ska räcka till när coronasmittan kulminerar är inte lika stor som i Stockholm.
– Det är svårt att säga när läget blir ”skarpare”. Vi räknar dock inte med någon plötslig ökning utan att det kommer mer långsamt så vi successivt kan anpassa oss, svarar regionens beredskapsöverläkare Carl Vigre via mejl.
Få coronasmittade har hittills behövt intensivvård i Skåne. Men infektionsklinikerna räknar med kommande allvarligt läge, som kan pågå länge.Bild: Tom Wall
I hela Region Stockholm finns idag 90 iva-platser, som enligt chefläkaren Elda Sparrelid med kort varsel kan utökas till cirka 140. Om smittan utvecklas enligt samma mönster som i Italien finns uppskattningar om att flera hundra personer samtidigt kan behöva intensivvård i storstadsregionerna.
I SVT:s Agenda på söndagen talade Elda Sparrelid om att Stockholm planerar för ”krigssjukvårds-iva” med många patienter placerade utanför vanliga iva-avdelningar.
I Skåne finns det planer för att utöka antalet iva-platser, men Carl Vigre vill inte svara närmare än så på hur det ska gå till.
Hittills har budskapet från Region Skåne varit att de flesta fall av covid-19 här kan spåras till utlandsresor. Få patienter har behövt intensivvård. Så sent som i fredags var bara ett litet antal smittade inlagda på infektionskliniken i Malmö, där de svåraste fallen ska vårdas.
Däremot planerar regionens infektionskliniker för att läget kan bli väldigt allvarligt, och pågå länge.
I Danmark har sjukhusen redan börjat ställa in de flesta planerade operationer. Om antalet covid-19-fall ökar snabbt i Sverige, kommer den hårt ansträngda sjukvården att tvingas prioritera bort en del behandlingar och patienter.
Har vården i Skåne fått börja göra omprioriteringar till följd av coronasmittan, till exempel genom att ställa in planerade operationer?
– Vården påverkas på vissa ställen, framförallt på grund av sjukskriven personal. Utifrån vad jag fått veta så sker ingen nedprioritering, möjligen i liten skala på enskilda enheter, svarar Carl Vigre.
Socialstyrelsen gav i söndags beskedet att en vägledning ska skickas ut i veckan inför de etiskt svåra val som många läkare kommer att ställas inför.
– Det pågår ett förberedande arbete i Skåne inför att de situationerna uppkommer. Socialstyrelsens riktlinjer kommer att spela in, skriver Carl Vigre.
När kommer kulmen på coronasmittan, när blir pressen på sjukvården värst?
Statsepidemiologen Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten talar om fortsatt ökning av fall fram till sommaren. Danska infektionsläkare tror att toppen på kurvan där kommer att ligga i slutet av april.
Skyddsutrustning för vårdpersonalen är en bristvara: andningsmasker, ansiktsvisir, provtagningskit.Bild: Tom Wall
Hur ser tillgången på skyddsutrustning ut i Skåne?
Tillgången på skyddsutrustning, som ansiktvisir, andningsmasker och provtagningsutrustning är ett stort orosmoln i Skåne. I fredags kom dock en större leverans som håller på att skickas ut till sjukhusen.
Carl Vigre har tidigare sagt att det inte är brist på respiratorer.
Sedan förra veckan fungerar Socialstyrelsen som inköpscentral, och myndigheten har också fått mandat att omfördela resurser inom landet, till de hårdast drabbad regionerna.
Vilka andra förberedande åtgärder har gjorts i Skåne?
Några exempel: Besöksförbud på sjukhus och äldreboenden, stopp för drop-in-mottagning på vårdcentralerna. Utökade möjligheter till videokontakt med läkare. Sjuksköterskor snabbutbildas för att kunna stötta upp rådgivningslinjen 1177. En särskild krisstab inom Region Skåne jobbar sedan 3 februari med att samordna alla insatser.
Gå till toppen