Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåningar fick inte flyga till Köpenhamn – räddades av mobiltryckningar i sista stund

Qatar Airways vägrade låta Stefan Sandor gå ombord planet från Doha till Köpenhamn.
Han lyckades i sista stund rädda hemresan för sig själv, en kollega och ett äldre par – med några snabba mobiltryck.

Stefan Sandor fick inte gå ombord Qatar Airways plan i Doha, med destination Köpenhamn. Till sist räddades han av en snabb idé – och sin mobiltelefon.Bild: TT Privat
Vid lunchtid i lördags stängdes Danmarks gränser.
Svenskar som vill flyga från Kastrup stoppas. Däremot ska hemvändande svenskar, som kommer till Kastrup släppas igenom, enligt en överenskommelse mellan Danmark och Sverige.
– Enligt den information vi har fått från Danmark ska inte gränskontrollerna hindra gods eller svenska pendlare. Svenskar som landar på Kastrup ska få ta sig hem och även personer som via landvägen befinner sig i Europa ska kunna köra hem, säger Natalie Sial, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S).
Samma bild ger den danska polisen.
Trots det har många svenskar, som HD och Sydsvenskan rapporterat, haft problem att komma på flyg mot Köpenhamn.
Ett skäl kan finnas i den internationella flygorganisationen IATA:s regler. Där står det, sedan i lördags, att inresa till Danmark förbjuds utom för invånare eller bosatta i Danmark. Det görs, i IATA:a skrivelse, inga undantag för svenskar.
Dock görs, i IATA:s regelsamling, två undantag. Även personer som inte är danskar kan, enligt IATA, bli påsläppta på plan om:
• Passagerare kan visa dokumentation som styrker att han eller hon har ett fordon parkerat vid Köpenhamns flygplats – och att fordonet behövs för att ta sig vidare till exempelvis Sverige.
• Passagerare i transit eller med anslutande flyg kan visa en giltig biljett till nästa destination, som måste ligga utanför Danmark.
Den sista punkten räddade Stefan Sandor, bosatt i Löddeköpinge och vd på Lundaföretaget Serstech, när han och en kollega i helgen skulle ta sig hem från Filippinernas huvudstad Manila till Skåne, via Doha i Qatar.
Stefan Sandor hann lämna Manila timmar innan staden sattes i karantän, i lördags.
Nästa problem kom på söndagsmorgonen, i Doha.
Qatar Airways personal hänvisade till IATA:s regler och ville inte släppa ombord Stefan Sandor och hans kollega, eftersom de inte hade några biljetter vidare till Sverige.
– Som jag förstår saken rör det här transportörsansvaret. Ett flygbolag blir ansvarigt om de tar ombord folk på felaktiga grunder, säger han.
Men Stefan Sandor hade sin mobiltelefon – och i den Skånetrafikens app.
– Jag löste det där och då genom att i appen köpa en gruppbiljett från Kastrup till Sverige, säger han.
Bakom honom och hans kollega i kön stod ett äldre svenskt par, som inte hade någon mobiltelefon redo.
– Jag hade ju köpt en gruppbiljett och jag sa att paret åkte med oss. Då blev de också ombordsläppta. Vi var långt fram i kön och jag vet inte hur det gick för alla som stod längre bak, säger han.
Tågbiljetten räddade sällskapets hemresa?
– Ja. Jag aktiverade inte biljetten förrän vi var framme i Köpenhamn. Då hade vi inga problem att ta oss hem, säger Stefan Sandor.
Läs också Inga svenskar får flyga från Kastrup – bara lämna flygplatsen
Läs också Hård tolkning av Danmarks gränsregler – stoppar svenskar från att flyga hem
Gå till toppen