Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart är nya tillbyggda Himlagård klart

Drygt 450 nya kvadratmeter väntar på att fyllas med alltifrån barngrupper till körsång. I påsk tas utbyggda Himlagård i bruk. Men corona gör att invigningen skjuts på framtiden.

Diakonistrategen Gunilla Persson och prästen Johanna Ljungström i Himlagårds nya vinterträdgård. Till påsk tas utbyggnaden i bruk.Bild: Tove Scherman
Det är en efterlängtad utbyggnad som snart står klar. Församlingshemmet Himlagård har fått flera hundra nya kvadratmeter att fylla, och redan befintliga utrymmen har byggts om.
– Nu får vi till exempel ett stort tillagningskök, det ger fantastiska möjligheter att samlas kring en måltid. Maten är viktig i Höganäs församling, säger prästen och vikarierande kyrkoherden Johanna Ljungström.
Söderut har Himlagård byggts ut med en rymlig vinterträdgård där besökarna kan se kyrktornet genom takfönster. Vidare har tillbyggnaden en samlingssal, ett rum för barngruppen, en körsal, flera samtalsrum och en möteslokal.
– Vi har varit väldigt trångbodda, så det här är efterlängtat, säger Gunilla Persson, som är församlingens diakonistrateg.
HimlagårdBild: Tove Scherman
De väl tilltagna rummen skapar nya förutsättningar för verksamheten.
– Vi kan till exempel arrangera konfirmationsläger på hemmaplan med plats för ungdomarna att laga mat i köket. Vi vill vara en församling som tänker på miljön och undviker långa resor. Nu finns möjlighet för våra grupper att vara på plats, säger Johanna Ljungström.
Tillbyggnaden ligger i vinkel längs Borgmästaregatan. Tillsammans med kyrkan och Himlagårds äldre byggnad ramar den in delar av kyrkparken till en innergård som nås från flera håll i Himlagård.
– Här ska vi lägga trädäck och våra kolleger på kyrkogården ska anlägga en trädgård. Barnen får en avdelning för sina planteringar och så vill vi ha ett växthus där vi kan odla egna grönsaker, säger Johanna Ljungström.
HimlagårdBild: Tove Scherman
Kyrkans kör Voce Celeste repeterar i dag på Himmelfärdskyrkans orgelläktare, snart står en ny körsal färdig.
– Den blir mer tillgänglig, konstaterar Johanna Ljungström.
Församlingshemmet Himlagård byggdes 1995 då verksamheten flyttade från Götagatan. Himlagård byggdes då ihop med Himmelfärdskyrkan.
– Det är inte så vanligt att församlingshemmet ligger i direkt anslutning till kyrkan. Här kan vi nå det från kyrkorummet. Det gör att besökarna gärna stannar kvar efter mässorna, säger Johanna Ljungström.
Gunilla Persson fyller i:
– Det är precis så vi vill ha det. Himlagård är församlingsmedlemmarnas hem, som nu blivit mycket större.
Runt 16 miljoner kronor har församlingen investerat i om- och tillbyggnaden. Fortfarande ska en hel del färdigställas. Rummen ska möbleras och fasaden ska få samma färg som kyrkan.
Invigningen var tänkt att hållas den 12 april. Men den pågående coronaepidemin gör att den skjuts på framtiden.
Gå till toppen