Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Tid för uppfinningsrikedom.

Att handla till en okänd granne är en god idé och gärning i coronatider.Bild: NORA LOREK / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vi lever i exceptionella tider. Mycket vi är vana vid i vardagen gäller inte för tillfället, och så lär det förbli flera månader framöver.
Många heroiska insatser utförs nu på många ställen i samhället, inte minst inom sjukvården.
Men varken det offentliga eller den globala marknadsekonomin kommer att kunna lösa allt. Var och en har ett ansvar att ta hand om sig själv och sina nära och kära. Men vi har också anledning att vara uppfinningsrika.
Nöden har ingen lag. Idag är det påbjudet att tänka och agera utanför ramarna.
Finns det någon äldre person i trapphuset som jag förvisso inte känner men ändå kan handla åt? Har mitt företag möjlighet att tillverka något som det är svårt att få tag på?
Kan hotellrum användas för att ta hand om patienter? Hur kan man med teknikens hjälp bryta ensamhet och existentiell ångest under perioder av social isolering?
Redan har det poppat upp Facebookgrupper som samordnar frivilligas matinköp till riskgrupper. The Absolut Company lovar att leverera alkohol till myndigheter som behöver handsprit.
Ikea i Kållered hittade ett stort och bortglömt förråd med munskydd på varuhusets lager som företaget skänkte till Sahlgrenska sjukhuset.
Lundaföretaget Safeture tog snabbt fram ett nytt kartverktyg som möjliggör att zooma in och spåra riskexponeringen för coronaviruset i 5 000 underregioner i världen. Startupen VizzDAT har tagit fram ett självrapporteringsverktyg för symtom för covid-19 i en app.
Problem som var nästan otänkbara för tre månader sedan är nu här. Låt inte invanda tankemönster – eller för den delen stelbenta regler – hejda fantasin och förmågan att förverkliga idéer.
Nöden är uppfinningens moder, myntade redan Platon.
Mitt i det grymma går det att skapa något vackert. Hjälpsamhet. Grannsamverkan. Uppfinningsrikedom.
Gå till toppen