Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

WHO:s uppmaning om test för sent för Sverige

WHO uppmanar världens länder att testa medborgare och isolera smittade. Men Folkhälsomyndigheten anser att bred provtagning inte är lösningen i Sverige. – Vi är förbi att testa varje fall när vi nu har samhällsspridning, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kräver att länder testar medborgare för att se om de är coronasmittade, och att smittade omedelbart isoleras.Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vill se att fler länder utökar provtagningen för att finna personer som bär coronaviruset. Han säger också på ett pressmöte på måndagen att smittade måste hållas isolerade för att stoppa spridningen.
– Testa, testa, testa. Vi måste bryta kedjan av smittan. Den som testas positiv måste omedelbart isoleras, understryker han och tillägger att detta även gäller lindriga fall.
– De (myndigheterna) måste veta var fallen finns.
Storbritannien meddelar att landet utökar testning av coronavirus:
– Vi kommer att fortsätta att utöka provtagning varje vecka från och med nu. Det är samtidigt viktigt att inse att omfattningen på provtagningen i Storbritannien har varit väsentlig, säger Chris Whitty som är regeringens medicinske rådgivare.
Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell ser WHO:s uppmaning som en global varning, riktad till världens alla länder, men att Sverige redan har passerat den fasen.
– Vi måste agera snabbare än så, säger hon och konstaterar att det tar tid att invänta provtagning och utfall av test. Man kan inte följa den initiala strategin att isolera riskgrupper.
– Vi går ett steg längre. Vi uppmanar alla som har symptom direkt genomför en social distansering. Vi hinner inte invänta ett testsvar, säger hon och påpekar samtidigt att olika regioner i Sverige befinner sig i olika faser av spridning, och att man därför ska undvika resor till områden med högre smittspridning.
Problemet med provtagning är också att testet kan visa att en person inte är smittad vid provtagningstillfället, men personen kan sedan smittas av andra och måste då snabbt tillbaka för ett nytt test.
WHO:s uppmaning är även riktad till länder där coronaviruset ännu inte fått fäste, till exempel länder i södra Afrika söder om Sahara.
Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar på pressmötet för att smittan kan komma att spridas till låginkomstländer, och att faran är särskilt stor för de länder som har ett stort antal hiv-smittade eller barn som är undernärda.
Gå till toppen