Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Ett brev betyder så mycket.

Nu blåser det kring Öresundskraft igen.Bild: Tom Wall
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det kom ett brev. Styrelsen för Öresundskraft skrev, som tidningen uppmärksammat, nyligen till Helsingborgs Dagblads chefredaktör Jonas Kanje med anledning av en artikel som publicerades i december.
Den avslöjade bland annat att energibolaget skulle kunna ge större avkastning de kommande åren och tonade ned farhågorna om stora investeringsbehov.
Det var minst sagt relevant information inför Helsingborgs lokala folkomröstning i januari om en försäljning av Öresundskraft. Men uppgifterna kom från ett internt material som styrelsen ville hålla hemligt, vilket brevet påtalar i en hotfull ton.
Styrelsen förklarar att den ser allvarligt på att tidningen har fått del av informationen och undrar vilka ställningstaganden som ligger bakom publiceringen. Vidare vill styrelsen ha garantier för att materialet inte används fler gånger och att samtliga kopior av det förstörs.
Dessutom förklarar brevskrivarna att de "överväger att ge in en polisanmälan med anledning av det inträffade läckaget av konfidentiell information".
Möjligen skrevs brevet i något slags affekt efter helsingborgarnas rungande nej till att sälja Öresundskraft. Men en politiskt tillsatt styrelse i ett offentligägt bolag borde visa större insikt om oberoende mediers roll i en demokrati.
Som Jonas Kanje påpekar är det svårt att se formuleringarna som något annat än ett försök till angrepp på den fria journalistiken.
Men Öresundskrafts ordförande Björn Eisner (M) ser inget konstigt i det som skrivits. Liksom vice ordförande Sofia Kamlund (MP) hävdar han dessutom att samtliga styrelseledamöter står bakom brevet.
Det vill i så fall inte säga lite. Hela styrelsen måste brista i kunskap om grundlagstadgade principer som meddelar-, tryck- och yttrandefrihet.
Gå till toppen