Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunanställda i Höganäs får coronapeng

Höganäs kommun vill tacka sina anställda för hårt arbete i kristider. I nästa vecka får alla 30 euronäs – Höganäs egen lokala valuta. Samtidigt vill man stimulera den lokala handeln.

Kommunchef Herman Crespin och kommunalrådet Peter Schölander (M) vill tacka all kommunpersonal som sliter hårt i coronatider och stimulera lokal handel. Inom kort får alla anställda vars 30 euro – motsvarande 300 kronor.Bild: Maria Berkmo
Som en gest inför påsken får anställda inom Höganäs kommun och de kommunala bolagen en extra peng. Kommunledningen har beslutat att alla får vars 30 euronäs att handla för. Det handlar om runt 2 000 personer som får en extradusör värd 300 kronor.
På detta sätt slår man två flugor i en smäll, hoppas kommunalrådet Peter Schölander (M)
– Vi har en situation med corona som blir besvärlig för handeln. Och för vår personal som får slita hårt. Vi vill tacka dem och känner samtidigt att vi ska hjälpa handeln, säger han.
Höganäs har sedan drygt tio år haft en egen lokal valuta: euronäs. Häromdagen gick en beställning på nya sedlar iväg till tryckeriet.
– Vi är en av få kommuner som kan utnyttja en lokal penningpolitik och då tycker jag att vi ska göra det, säger Peter Schölander.
De anställda kommer att få sina euronäs på fredag i nästa vecka. De kommer att ha kortare giltighetstid än vanligt – tre månader.
– Används alla pengarna innebär det en injektion hos de lokala handlarna på 600 000 kronor.
Både han och kommunchefen Herman Crespin hoppas att pengarna ska utnyttjas.
– Det är viktigt att skicka en glad signal till de anställda i dessa tider, säger Herman Crespin.
Just nu är sjukfrånvaron på 15-20 procent och krisledningsgruppen börjar förbereda sig för ännu ett scenario – att både förskolor och grundskolor kan komma att stängas.
– Det kommer att få stora konsekvenser. Vi blir av med vår personal som behöver vara hemma och ta hand om sina barn då, spår Herman Crespin.
I det läget kan det bli aktuellt att plocka personal som normalt arbetar med annat till andra mer nödvändiga arbetsuppgifter.
– Förvaltningarna har fått i uppdrag att ta fram vilka resurser som behövs för att upprätthålla det absolut nödvändigaste, säger Herman Crespin.
Samtidigt ser politiken över sina möten. I nästa vecka skulle både planutskottet och kommunstyrelsens arbetsutskott haft möten. Men de har ställts in. Istället fattar man enbart beslut i nödvändiga frågor och det görs av krisledningsnämnden redan på fredag.
Hur det blir med fullmäktigemötet den 26 mars är fortfarande oklart.
– Det är många över 70 år som sitter i fullmäktige. Vi tittar på att bara vara 21 ledamöter närvarande. Det är vad som krävs för att vara beslutsmässiga, säger Peter Schölander.
Gå till toppen