Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Köp mer hjälp och hjälp fler i coronatider.

Att själv ta sig till livsmedelsbutiken för att handla är inte nödvändigt.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Att få ihop det omtalade livspusslet har blivit något av en utmaning i dessa coronatider när alla förväntas så långt det går hålla social distans, det vill säga minimera sina kontakter med andra människor.
Att få krogverksamhet att gå runt är av samma skäl knappast mindre av en utmaning.
Och lättare lär det inte bli.
Allt fler har gått över till att jobba hemifrån. Men för dem som har barn kan det snart vara slut på arbetsron där hemma.
Regeringen rekommenderar nu att alla gymnasier, högskolor, universitet och yrkeshögskolor stänger och går över till att undervisa på distans.
Ja, det kallas rekommendation, men statsminister Stefan Löfven (S) var tydlig på tisdagens presskonferens. Tanken är att "alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, utan hemma".
För praktiska utbildningar lär det dock bli svårt att förlägga undervisning till hemmet.
En stängning av grundskolorna är vad det verkar inte långt borta. På presskonferensen, där även utbildningsminister Anna Ekström (S) deltog, meddelades att regeringen "blixtbereder" en tillfällig lagstiftning för det fall att även grundskolorna måste stänga.
Gymnasieelever bör i de flesta fall vara självgående och kunna sköta sina studier på egen hand, även om problem säkert lär uppstå inledningsvis. Men om också grundskoleelever hemförlovas kommer saken i ett annat läge.
Det gäller både för de föräldrar som gått över till att jobba hemifrån och de som måste gå till sin arbetsplats, inte minst vårdpersonal. I de flesta kommuner blir det sannolikt nödvändigt att åtminstone hålla några skolor öppna.
"Vi tittar på ett värstascenario, där vi kan hålla igång ett antal F-3-skolor för barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbeten, som sjukvård och hemtjänst och annat", sade Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist nyligen.
Att sköta jobbet från bostaden är många gånger komplicerat när det som nu för de flesta rör sig om en tillfällig lösning, och blir inte enklare om det dessutom finns barn i grundskoleåldern hemma som kan behöva hjälp med sina studier.
Skolor lite varstans rapporterar om att det redan börjat glesna i bänkraderna. I Klippan, Örkelljunga, Åstorp och Perstorp var en fjärdedel av grundskoleeleverna frånvarande i måndags.
Att låta mor- och farföräldrar passa barnen är inte att rekommendera eftersom äldre är särskilt utsatta vad gäller coronasmitta. Att vara äldre släktingar behjälpliga med varuinköp och annat har tvärtom blivit ytterligare ett måste för många familjer.
I takt med att pusselbitarna blir fler, blir tillvaron också mer komplicerad. Då kan det vara klokt att köpa den hjälp som går att få – i den utsträckning plånboken tillåter.
Att handla på nätet är för de flesta inget nytt, e-handeln som den också kallas, har vuxit rejält de senaste åren. I princip allt ett hushåll behöver går att få levererat till dörren. Det finns därför i regel ingen anledning att ge sig ut i en fysisk butik och riskera smitta. Visst är det en service som kostar men den är samtidigt rejält tidsbesparande.
Även middagsmaten kan med fördel hämtas utifrån – färdiglagad till på köpet. En liten guldkant på en annars begränsad och inrutad tillvaro.
Städning är en annan syssla där professionell hjälp finns att få – även om det ur smittspridningssynpunkt kanske inte är optimalt att släppa in utomstående i sitt hem. Ändå innebär städhjälp en avlastning som kan vara väl värd att överväga om tiden inte vill räcka till.
Att köpa tjänster är ett sätt att göra vardagen enklare och mindre stressig. Dessutom kan det – som många så riktigt påpekat – vara skillnaden mellan överlevnad och konkurs för otaliga mindre tjänsteföretag: kvarterskrogen, städfirman, budfirman.
Höjda och breddade rut- och rot-avdrag skulle rentav kunna vara ett sätt att i nuläget både underlätta för stressade familjer och hjälpa småföretagare att ta sig igenom krisen.
Det mesta talar för att det kommer att ta ett bra tag innan normaliteten återvänder. Det är sannolikt snarare en fråga om månader än veckor.
Då gäller det att göra vardagen dräglig. Även med bevarad distans.
Gå till toppen