Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Landskrona BoIS har inget intresse av att spela inför tomma läktare”

När ska division 1 starta? Det är alltjämt en obesvarad fråga. Landskrona BoIS vill inte spela utan publik.
– Vi skulle kanske vara den förening i Ettan som skulle skadas mest, säger ordförande Urban Jansson.

Landskrona BoIS ordförande Urban Jansson.Bild: KRISTER ANDERSSON
Under måndagen var samtliga klubbar från allsvenskan och superettan med i en extrainsatt videokonferens för att att diskutera hur de ska hantera konsekvenserna av coronavirusets spridning. Klubbarna är eniga om att de inte vill spela matcher inför tomma läktare – och mycket talar för att seriestarterna skjuts upp.
Frågetecken lär bli till utropstecken efter tisdagens Uefa-möte där det förväntas tas beslut om när EM ska spelas.
Samtidigt har Johan Englund, ordförande i Ettanfotboll, kommunicerat i sociala kanaler att utgångspunkten är att division 1-serierna startar som planerat i april. Men utan publik, eller med maximalt 500 personer på läktarna.
Det skulle drabba Landskrona BoIS hårt. I fjol snittade klubben 1 708 åskådare på sina hemmamatcher.
När vi frågar BoIS ordförande Urban Jansson hur han resonerar svarar han:
– Det är än så länge inte fattat några beslut om att ändra serien. Vi följer naturligtvis nyheterna tätt och jag kan säga så här: Landskrona BoIS har inget intresse av att spela inför tomma läktare. Det är ingen bra lösning, det drabbar både sponsorer och föreningen.
– Jag tror att de flesta andra division 1-klubbar sitter med samma inställning. Vi avvaktar, jag tror att Svenska Fotbollförbundet har ett möte i dag [tisdag] där de ska fundera kring frågorna om allsvenskan och superettan ska skjutas upp.
Urban Jansson förstår elitklubbarnas enighet kring att inte vilja spela på publiktomma arenor.
– Jag tycker inte heller att det skulle vara rätt. Landskrona BoIS har dessutom mycket publik, vi skulle kanske vara den förening i Ettan som skulle skadas mest om vi spelar utan publik. Många fler föreningar skulle också skadas. Det är ju ingen lysande ekonomi att spela i division 1, många har det tufft att få det att gå runt så vi ska inte säga att bara vi drabbas, säger han.
Urban Jansson tror att division 1 kommer ha ett liknande upplägg som allsvenskan och superettan. Vad det blir lär klarna inom en snar framtid.
– Blir de serierna framskjutna tror jag att det blir svårt att inte göra samma sak med division 1. Det blir svårt om vi inte följer varandra, säger han.
– Man har avrått från långa resor, och vi har också långa resor. Jag vet inte hur det skulle gå till om man å ena sidan följer Folkhälsomyndighetens råd och å andra sidan säga att vi kör på som vanligt. Det blir en väldigt konstig situation.
Under tisdagskvällen har BoIS styrelsemöte.
– Då hoppas jag att vi har mer kött på benen från Svenska Fotbollförbundet och kanske från Ettan också. Det kommer hända någonting, det är jag rätt säker på, säger Urban Jansson.
– Det bästa vore ett klart direktiv från Svenska Fotbollförbundet så att vi vet vad vi ska förhålla oss till. Det går inte att som enskild förening säga att vi ska göra si eller så.
Gå till toppen