Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om nyliberal vård, Ängelholmflyg och äldres egna hem.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Tänk bortom egennyttan.
Coronakrisen är en påminnelse om hur farliga nyliberalismens tankar är: att samhället i grunden består av enskilda individer som bara har att se till sitt eget bästa. För att hantera epidemin krävs att vi inser att vi är en del av ett större sammanhang och måste bete oss på ett sätt som gynnar inte bara oss själva. Vi är sämre rustade än på länge eftersom politikerna under de senaste årtiondena omstrukturerat vården efter nyliberala idéer. För att bara ta ett dagsaktuellt exempel så verkar vi inte kunna lita på försörjningen av sjukvårdsmateriel och kanske inte heller läkemedel.
Börje Widerberg
Låt dem som flyger betala i Ängelholm.
Sven-Åke Olofsson skriver (9/3) att "kommunerna måste rädda flygplatsen i Ängelholm". Bakgrunden är att flygandet minskar, Peab som äger flygplatsen och driver den får inte ekonomin att gå ihop. Trafiken från Ängelholm handlar i princip om Bra till Stockholm. Det har gjorts försök med andra destinationer och chartertrafik, men oftast kortvarigt. Totalt flög drygt 500 passagerare om dagen från och ungefär lika många till Ängelholm förra året. Till detta i snitt tio om dagen till och från utlandet. Allt fler väljer ett miljömässigt bättre alternativ att resa.
Nu vill man att kommunerna ska rädda flygplatsen. Mitt förslag är att den som flyger får betala vad det kostar. Det är många regionala flygplatser i Sverige som inte bär sina kostnader, kommunerna får subventionera. På många håll står skattebetalarna för halva flygbiljetten. Och nu är det alltså dags för kommunerna i Nordvästskåne att återigen börja subventionera flygandet för dem som väljer att flyga - främst affärsresenärer som inte själva betalar biljetten. Naturligtvis ska kommunerna tacka nej. Om det finns skattepengar att satsa på resor ska vi satsa dem på kollektivtrafiken.
Sven Ohlsson
Villhaallt.nu – utom notan.
I äldre tider använde jägare ett effektivt sätt att driva ut räven ur dess håla. De eldade torra löv i hålans mynning, och sedan dröjde det inte länge förrän räven kom ut. Samma metod, lätt moderniserad, vill Emma Ringqvist, ordförande för Jagvillhabostad.nu, använda mot svenska pensionärer (5/3). Vi ska ”stimuleras” att lämna våra ”onödigt stora” bostäder genom höga skatter och avgifter, liksom räven förr ”stimulerades” att lämna sitt gryt.
Det stora flertalet bostadsrätter, radhus och småhus ägs av löntagare med normala inkomster, som har jobbat länge och hårt, betalat världens högsta skatter, men ändå sparat och försakat för att kunna skaffa sig ett eget hem.
I ett fritt land är det självklart vi själva som ska bestämma om och när vi vill lämna våra hem för att flytta in i något mindre. Emma Ringqvist anser inte att vi ska ha den rätten. Om vi inte begriper att vi ska lämna våra hem så snart barnen har flyttat ut, så ska samhället se till att vi gör det genom att göra det orimligt dyrt att bo kvar i våra egna bostäder.
Vi ska, kort sagt, rökas ut.
Ja, det är sant att det ofta är billigare per kvadratmeter att bo i egna äldre bostäder än i nybyggda, men det beror framför allt på att vi som bor där har slitit och sparat och betalat av lånen, samtidigt som vi i genomsnitt antagligen har arbetat längre och betalat högre skatt än några andra jämnåriga i världen. Det vill Emma Ringqvist åtgärda genom att höja skatten ytterligare. En särskild kvadratmeteravgift för äldre som bor ensamma är särskilt kreativt - särskilt med tanke på nivån på våra pensioner. En liten brist i resonemanget är att det ju inte bara skulle bli dyrare att bo för oss äldre, det skulle bli dyrare för alla. Och kvadratmeteravgiften skulle drabba Sveriges alla ensamstående. Man kan inte införa särskilda skatter för olika åldersgrupper.
Det går en skiljelinje i politiken mellan dem som utbildar sig, skaffar jobb och förstår att man måste lägga manken till för att få råd att skaffa sig något eget, och de som Villhaallt.nu - och dessutom vill att någon annan ska betala.
Karl G Jönsson
Gå till toppen