Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Smittskyddsläkare” lurade kvinna på 140 000

Rädslan för coronaviruset gjorde att en kvinna i 75-årsåldern i Växjö lurades på 140 000 kronor av en falsk smittskyddsläkare.
– Det är fruktansvärt vidrigt att spinna på folks rädsla för pandemin, säger den drabbade kvinnan till Smålandsposten.

En kvinna i 75-årsåldern lurades på 140|000 kronor efter att en man som sade att han var smittskyddsläkare på Folkhälsomyndigheten förmått kvinnan att lämna ut uppgifter till hennes bankdosa. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Polisen bekräftar att en polisanmälan har gjorts och en förundersökning har inletts med misstanke om bedrägeri. Ingen misstänkt är gripen.
– I mina ögon är det lågt stående kriminella som lurar äldre människa via sjukdomar eller allvarliga händelser, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT.
Mannen ringde upp kvinnan i Växjö och uppgav sig vara smittskyddsläkare på Folkhälsomyndigheten. Han påstod att kvinnan hade kommit i närkontakt med en person som smittats av coronaviruset när hon var i en livsmedelsaffär och att hon behövde skyddsutrustning.
– Mannen sade att den smittade personen uppgivit mitt namn och min adress för att vi ska kunna smittspåra. Jag blev kallsvettig och kände mig allmänt dålig. Då började jag tänka på alla personer, både gamla och unga, som jag träffar varje vecka. Tankarna snurrade och jag funderade på vilka jag kan ha smittat, säger kvinnan till Smålandsposten.
Han uppgav att han skulle skicka ett paket med skyddsutrustning och att vårdpersonal skulle komma hem till henne senare under veckan.
– Jag blev så rädd. Det var då han sade att jag var tvungen att legitimera mig för att man skulle vara säker på att det var just jag som fick paketet och ingen annan. Han frågade om jag hade något bank-id eller liknande och bad mig knappa in säkerhetskoden på min bankdosa och det gjorde jag ju, säger hon till tidningen.
Mannen lyckades via två överföringar från kvinnans bankkonton komma över hela 140 000 kronor. Kvinnan uppger att hon ifrågasatte mannen mycket, men han spelade på hennes rädsla för viruset och hon upplevde att han visste mycket om henne under det halvtimmeslånga samtalet.
– Det här är nog det första fullbordade fallet jag känner till med koppling till coronaviruset, säger Robert Loeffel på polisen.
Polisen i region Syd har tidigare varnat att kriminella den senaste tiden har försökt att lura äldre, som tillhör riskgruppen för att bli allvarligt sjuka av coronaviruset.
– De fall vi har haft innan är sådana som har ringt upp och erbjudit sig att gå och handla åt folk. De skulle då ta emot bankkort och inköpslista, säger Loeffel.
Bankbedrägerier över telefon – så kallad ”vishing” – har varit ett känt och växande problem i Sverige i några år nu.
– Man presenterar sig som banktjänstemän, mäklare, polis, barnbarn – det finns hur många olika infallsvinklar som helst. Vi är inte förvånade att man nu utnyttjar människors oro för coronaviruset för att lura folk, säger Robert Loeffel.
Gå till toppen