Annons

Annons

Handbollsligan

Varningen: Handbollsklubbar kan gå i konkurs

Coronaviruset får stora ekonomiska konsekvenser för svensk idrott. Inte minst för handbollen, där flera föreningar nu riskerar att gå i konkurs.

– Det skulle jag absolut inte utesluta, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll.

Coronavirusets utbrott drabbar handbollen hårt. Arkivbild.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Annons

Enligt Riksidrottsförbundet (RF) har den svenska idrottsrörelsen blivit av med minst 500 miljoner kronor under månaderna mars och april, på grund av de 1 800 evenemang som har ställts in.

I måndags ställde både handbollsligan (högsta handbollsserien för herrar) och SHE (damer) in sina respektive slutspel. De uteblivna intäkterna för handbollen som helhet uppgår till 40 miljoner kronor, enligt RF:s beräkningar.

– Det är ett oerhört allvarligt ekonomiskt läge och en stor utmaning, inte minst för de klubbar som skulle ha spelat slutspel och framför allt för de som arrangerar stora ungdomsturneringar. Det väntar en tuff framtid. Det är oerhört stora pengar för de här föreningarna, säger Peter Gentzel.

Den förre stormålvakten är numera vd för Svensk elithandboll. Även om han inte vågar spekulera i hur nästa säsong kommer se ut är det tydligt att förlorade intäkter kan leda till att föreningar går i konkurs.

Annons

– Hela idrottsrörelsen är ju byggd på ideella insatser och det stöd man får från partners och publik. Det är svårt att sia om framtiden i nuläget.

Annons

RF har bett regeringen om ekonomiskt stöd för att hjälpa föreningslivet i Sverige och det hade behövts, enligt Gentzel.

– Jag vet att man i Danmark har gått ut och stöttat handbollsföreningarna.

Han menar att idrottsrörelsen är extra sårbar samtidigt som den i stort gör en ”enorm samhällsnytta”.

– En sådan här stor kris kommer drabba alla och få både kort- och långsiktiga konsekvenser. Idrott är en stor del av samhället och jag hoppas att vi får det stöd vi förtjänar. I det stora sammanhanget är det inga jättepengar.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy