Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Den nya vanliga vardagen.

När det är tomt på redaktionen.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är ekande tomt på gatorna. I affärerna. På restaurangerna; familjens middag från kvarterskrogen häromkvällen fick vi till 25 procents rabatt. Som take away.
Grundskolan lär stänga snart och gymnasisten jobbar redan hemma. Vardagsrummet fungerar som delad arbetsplats, jobbsamtal får skötas i sovrummet. Efter många år som korrespondent med kontoret på fickan vet jag att det viktigaste är att hålla rutinerna: stiga upp i vanlig tid, rasta hunden, duscha, klä på sig och sätta igång. Fast också att det är viktigt att avsluta på kvällen då det går, att stänga datorn och hitta på något helt annat. Umgås med vänner – digitalt.
Livet har snabbt blivit annorlunda.
Fast samtidigt inte.
I tidningens lokaler finns inte många. Alla som kan jobbar hemma. Så har det varit i hela Bonnier News sedan flera veckor. Men det som ser ut som stiljtje är i själva verket stor aktivitet.
För i kristider, när rykten och lögner pilar runt på sociala medier snabbare än silverfiskar, är det om möjligt ännu viktigare än vanligt med seriösa medier. Som granskar, rapporterar, informerar och kommenterar. Så tätt inpå sanningen det går att komma.
Journalister går ofta igång på kriser. Tar ett djupt andetag och spottar i nävarna … eller nej, just det låter vi ju bli nu. Men jobbar. Utmaningen blir – för oss som för alla – att orka hålla i. För coronakrisen lär dra ut på tiden och vi tänker fortsätta komma ut.
För att trygga detta och bidra till dämpad smittspridning, har vi alltså många medarbetare jobbande på distans. De som måste träffa människor på riktigt måste vara särskilt försiktiga.
Här på ledarredaktionen har vi utsett en medarbetare som ska hålla sig borta helt och hållet så länge det krävs, för att inte drabbas ifall vi skulle få smittspridning i huset. Medan vi andra undviker att stå för nära varandra när vi träffas, isolerar oss vid minsta snuva. Och tvättar händerna.
Gå till toppen