Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Distriktsserierna i fotboll kan komma att spelas enligt tidsplan

Den lokala småklubbsfotbollen kan, trots coronavirusets utbredning, komma att dra igång som planerat.
– Ett scenario vi tittar på är att vi startar våra serier som det är tänkt enligt tidsplanen, säger Skånes FF:s vd Peter Ekvall.

Skånes FF:s vd Peter Ekvall konstaterar att inget beslut tagits än om distriktsserierna i fotboll ska flyttas fram på grund av coronaviruset eller inte.Bild: Foto: Skånes FF (till vänster) och Niklas Gustavsson (till höger).
Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet att skjuta upp premiären i allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan till tidigast i slutet av maj eller början av juni.
Men ännu är det inte klart vad som händer med serierna under de två högsta på herr- och damsidan och det beskedet väntar Skånes Fotbollförbund på för att i sin tur fatta beslut för sin stora verksamhet.
– Våra serier är lite beroende på hur de ska spelas med tanke på att det är där vi har upp- och nedgångar från våra distriktsserier, säger Skånes FF:s vd Peter Ekvall.
På rekommendation av Folkhälsomyndigheten beslutade regeringen förra veckan om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 personer, vilket ger en öppning.
– Vi förhåller oss enbart till de rekommendationer Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter lämnar och att ha fysisk aktivitet utomhus är inget som har någon större negativ påverkan. Tvärtom uppmanar Folkhälsomyndigheten att man ska fortsätta med det, och därav att man ska kunna fortsätta träna och spela matcher utomhus, svarar Peter Ekvall.
Serier inom Skånes FF skulle kunna spela som vanligt?
– Jag ska ta inte ta beslutet, vi har en styrelse, men det skulle mycket väl kunna vara så. Ett scenario vi tittar på är att vi startar våra serier, både seniorserier och ungdomsserier som det är tänkt enligt tidsplanen. Det innebär att de första seniorserierna startar om fjorton dagar, den 4–5 april, men de allra flesta i mitten av april.
Det finns tävlingsbestämmelser som säger att om ett lag lämnar walk over tre gånger så utesluts man. Vad händer då om en spelare skulle få coronaviruset, laget sätts i karantän och inte kan spela matcher?
– Eftersom vi inte har fattat beslut om hur vi ska göra med seriestarten har vi inte gått in i djupare diskussioner kring hur vi ska hantera tävlingsbestämmelserna. Men det vi har sagt är att kanske vara mer öppna för att en match kanske blir tillfälligt inställd om man anmäler att man inte kan spela den på grund av att man inte får ihop spelare till ett lag. Och att inte vara så kategoriska vad gäller att man utesluts efter ett antal w.o.
Ingen vet just i den här stunden om det kommer ytterligare begränsningar i antalet personer som får vistas på samma plats och som skulle omöjliggöra matchspel. Det blir hypotetiska resonemang, men inte otänkbara.
– Om seriespelet skulle komma igång och det spelas tre, fyra omgångar och sen kommer nya riktlinjer, ja då måste vi ju avsluta seriespelet. Antingen att vi gör ett tillfälligt stopp och skjuter resterande omgångar framåt i tiden eller hur vi ska hantera det beroende på hur de nya riktlinjerna gäller, säger Peter Ekvall.
Gå till toppen