Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern manar äldre: Begränsa era kontakter

Socialminister Lena Hallengren (S) riktar ett skarpt budskap till landets äldre under coronakrisen: – Vi förstår att ni vill leva som vanligt, men just nu går inte det.

Socialminister Lena Hallengren (S).Bild: Anders Wiklund/TT
Landets äldre har tidigare fått höra från både regeringen och Folkhälsomyndigheten att man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt. Vid en presskonferens i dag upprepade Lena Hallengren rådet ”på förekommen anledning”.
– Jag vill säga till dig som är över 70 år: Begränsa nära kontakter med andra. Undvik platser med många människor, håll kontakten med nära och kära på telefon, sade hon när hon riktade sig särskilt till landets äldre.
– Jag vet att det här är starka uppmaningar som verkligen kan ta emot för Sveriges mycket aktiva och driftiga pensionärer. Det är väl också så att det upplevs lite olika beroende på var i Sverige man just nu bor.
Men även om det tar emot gäller det nu för den grupp som byggde vår välfärd och håller i gång mycket av föreningslivet att ta till sig rekommendationerna, säger Hallengren.
– Vi måste tillsammans dämpa smittspridningen. Ytterst handlar det om att rädda liv, säger hon och påpekar att myndigheter skarpt rekommenderar att inte besöka närstående på sjukhus eller äldreboenden.
– Följ de råden så klarar vi det här tillsammans
Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att Sveriges äldre behöver ”fysiskt isoleras”, och påpekat att dödligheten för coronaviruset stiger drastiskt vid 70-års ålder.
– Vi måste hjälpa dem att inte ha så många sociala kontakter i dag, sade han på onsdagen.
Fakta

Ministerns uppmaning till äldre

Begränsa nära kontakter med andra.

Undvik platser med många människor.

Håll kontakten med nära och kära på telefon.

Gå till toppen