Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ute i friska luften är det inte så farligt”

Rådet till 70-plussare att begränsa sina sociala kontakter får följder för pensionärsföreningarna. I PRO Klippan ställs många aktiviteter in för att minska risken för smittspridning. Men stavgångarna är det ingen som stoppar.

Lotta Wieslander och Birgit Björk på väg med stavarna.Bild: Annsofie Wieland
– Vi har gått i värre väder än så här, säger Lotta Wieslander.
Denna lite grå och småkalla onsdagseftermiddag har tio deltagare samlats på Elfdalens parkering.
Alla i gruppen har inte fyllt 70, men samtliga har nåtts av Folkhälsomyndighetens råd till åldersgruppen att begränsa sina sociala kontakter så långt som möjligt de närmaste veckorna.
– Det här är ute i friska luften och det är inte så farligt, säger Birgit Björk, som håller i trådarna för stavgången i Klippans PRO.
Ingen verkar särskilt oroad och flera nämner att det kan vara bra att göra som man brukar, till exempel åka och handla.
Birgit Björk leder stavgången i Klippans PRO. Promenaderna fortsätter, men gemensam bilåkning avstår man ifrån.Bild: Annsofie Wieland
– Jag uppfattar det som att det gäller möten och samlingar, säger Britt-Louise Danielsson.
Stavgången varje onsdagseftermiddag är något de trogna deltagarna inte gärna missar. För att få omväxling i promenaderna brukar de ibland köra gemensamt till olika strövområden och vandra där. Det avstår stavgångarna från nu av försiktighetsskäl. Ett tag framöver blir det promenader på hemmaplan.
– Många gånger kör vi iväg någonstans för att gå, men nu vill vi inte knö ihop oss i bilarna, säger Birgit Björk.
Stavgång varje onsdagseftermiddag lockar ett troget gäng. Till höger syns Lotta Wieslander med hunden Kajsa.Bild: Annsofie Wieland
Styrelsen för PRO i Klippan samlades under helgen och bestämde sig för att avstå från en stor del av sina aktiviteter.
– Vi har ställt in alla större sammankomster, resor och teaterbesök, säger ordförande Stig Ålund.
Till exempel planerades en tura till Helsingör och en busslast med pensionärer skulle åka till Phantom of the opera i Kristianstad. På samma sätt pausar man månadsmötena på Senioren.
PRO har dessutom ett stort antal studiecirklar i allt från målning till släktforskning.
– Vi har gett rekommendation till alla smågrupper att de bedömer själva om de ska träffas. Men vi avråder om någon känner sig krasslig, då ska man inte gå dit, säger Stig Ålund.
Stavgångargruppen vandrar iväg från parkeringen i riktning mot Bäljaneå. En promenad på 6-7 kilometer i trakterna kring Vedby väntar. I ryggsäckarna finns kaffe på termos, mackor och fikabröd.
Gå till toppen