Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturen får 500 miljoner i akut stöd

Regeringen och samarbetspartierna skjuter till 500 miljoner som ett akut stöd till kulturen. Teaterförbundets Simon Norrthon gläds men hade hoppats på mer. – Jag tror tyvärr inte att det kommer att räcka, säger han.

Regeringen skjuter till ett krispaket på en halv miljard till kulturen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).Bild: Nils Petter Nilsson/TT
Coronaviruset och regeringes beslut att begränsa offentliga evenemang har försatt stora delar av kulturlivet i djup ekonomisk kris, och stödåtgärder har efterfrågats.
– Få sektorer är så beroende av att människor samlar och möts som kulturen och idrotten, sade kulturminister Amanda Lind när hon på fredgen tillsammans med Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, presenterade ett akut stöd på 1 miljard kronor varav hälften går till kulturen och hälften till idrotten.
– Många föreställningar har ställts in, många kulturskapare har fått se sin inkomst försvinna från en dag till en annan, sade Amanda Lind.
Statliga museer och institutioner som Kungliga Operan och Dramaten omfattas dock inte av detta stöd, enligt kulturministern som ber att få återkomma till dem. Dessa 500 miljoner kronor ska i stället gå till exempelvis arrangörer, föreningar, enskilda kulturskapare och frilansare som har förlorat sina inkomster.
Christer Nylander betonade att pengarna ska ses som en akutinsats i ett krisläge. Amanda Lind gav inga utfästelser om ytterligare anslag men sade samtidigt att diskussionerna med kulturvärldens aktörer inte är slut i och med detta:
– Nu fortsätter vi dialogen med olika aktörer och att analysera behoven framåt, men det här är ett viktigt tillskott.
TT: Hur ska pengarna fördelas?
– Vi tänker oss att bidragsgivande myndigheter inom området ska fördela de här pengarna, vi är inte klara med detaljerna men det kan vara Kulturrådet eller Konstnärsnämnden som har en vana att fördela den här typen av bidrag, säger Amanda Lind.
TT: Både Klys och Musikerförbudet efterfrågar en uppluckring av a-kassereglerna för att frilansare med enskild firma ska kunna få stämpla. Norge har redan infört sådana lättnader. Är det aktuellt även här?
– De frilansare med åtaganden som ställts in kommer att få möjlighet att ta del av det här stödet. Vi vet att det finns en utsatt situation, det är många som faller utanför socialförsäkringssystem och a-kassan, vi fortsätter och tittar vidare på den typen av förslag men där får vi återkomma, säger Amanda Lind.
Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon gläds men hade hoppas på det dubbla.
– Jag är glad för att det kommer något, men önskar att det hade varit tydligare för det står filmbolag och stampar med fötterna och undrar hur de ska rädda sina produktioner, säger han.
– Det är ett krisläge, ett adrenalinpåslag. Jag tror tyvärr inte pengarna kommer räcka. Hade kulturen varit starkare rustad från början hade det funnits en annan möjlighet att hantera det här. Hade det varit en miljard hade det sett bättre ut, säger Norrthon.
Fakta

Akutstöd till kulturen

Regeringen och samarbetspartierna avsätter 500 miljoner kronor till kulturlivet, dock ej till de statliga institutionerna. Exakt hur pengarna ska fördelas är ännu inte klart men det blir troligen myndigheter som Kulturrådet som får ansvaret för detta.

Gå till toppen