Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Industrin agerar klokt. Viruskrisen är tillräckligt skadlig som den är.

Produktionen på Volvo har stannat.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Beskedet att lönerörelsen skjuts fram till i höst kommer knappast överraskande. Och det är ett klokt beslut.
Förslaget kom från industrins medlare i torsdags. Och på fredagen sade industrins parter ja – liksom både LO och Svenskt Näringsliv: de gällande kollektivavtalen prolongeras, förlängs, till oktober.
Det är givetvis coronakrisen som sätter käppar i hjulen för avtalsrörelsen. Hur skulle den ena eller andra parten med trovärdighet kunna hävda att den har på fötterna för att kunna kräva något som helst i en tuff förhandling just nu?
Ingen vet i vilket skick svensk industri, svensk ekonomi eller svensk konkurrenskraft befinner sig den dag coronaviruset släpper sitt förlamande grepp om svenskt samhällsliv och ekonomi. Det är omöjligt att veta. Att ge sig ut och förhandla i en sådan situation kan bara bli bisarrt.
Det är med andra ord ett förnuftigt ställningstagande som IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Livsmedelsarbetareförbundet, GS-facket och parterna på arbetsgivarsidan gör.
Industrin har dessutom flera andra goda skäl att skjuta på lönerörelsen.
Sedan 1998 är det industrin som sätter ”märket” i lönerörelsen. Industrin har en lönenormerande roll, vilket den gärna fortsätter med. Med rätta. Den konkurrensutsatta industrin kämpar på en världsmarknad och för att försvara svensk konkurrenskraft är det en god ordning att industrin får sätta tonen för arbetsmarknaden i stort. Läxan från 1970- och 1980-talets huggsexor på arbetsmarknaden var dyrköpt. Löntagarna hade inte mycket att vinna på skyhög inflation och luft i lönekuverten. Bättre då att låta de konkurrensutsatta sektorerna visa vägen.
Det skulle båda gott i dessa oroliga tider – då ett virus utmanar styrkan i Sveriges ekonomi och ställer så många andra sanningar på huvudet – om industrin kan fortsätta som normgivande på arbetsmarknaden. Viruskrisen är tillräckligt allvarlig som den är.
Gå till toppen