Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katastrofläge för den lokala handeln

Sara Paulsson - ägare av Tyglust och ordförande i Attraktiva Laholm beskriver läget för den lokala handeln som krisartat.
– Det har varit helt dött i stan i två veckor. Det har varit en spöklik känsla. Vi har nästan inte haft några kunder, säger hon förtvivlat.

Sara Paulsson, ägare till Tyglust och ordförande i Attraktiva Laholm säger att det måste hända något drastiskt. Kommer inte kunderna tillbaka riskerar flera verksamheter att få slå igen.Bild: Johan Wilmarstrand Jönsson
Corona sätter sina spår överallt i samhället. Människor håller sig hemma i större utsträckning och det påverkar handeln i Laholms centrum väldigt mycket.
– Två veckor utan kunder är en lång tid för en liten verksamhet. Både butikerna, caféerna och restaurangerna lider jättemycket just nu.
– Det är bara Torghallen, apoteket och bolaget som går bra just nu. Alla andra kämpar. Många hade det tufft redan innan…, fortsätter Paulsson.
– Det är viktigt att folk förstår hur snabbt det här slår mot handlarna. Laholm riskerar att bli en spökstad även efter coronakrisen om det inte händer något drastiskt.
Paulsson menar att flera butiker och verksamheter riskerar att få slå igen om inte folk börjar handla igen.
– Jag förstår att många tycker att det här är svårt att hantera. Men för oss är det livsviktigt. Det handlar om vår överlevnad.
Tycker du att rädslan för corona är befogad?
– Självklart ska vi ha respekt, ta det på allvar och skydda de som är i riskgrupp. Men jag tror inte att vi behöver vara så rädda. Det är lite upphaussat. För de flesta av oss är inte det här viruset livshotande. Men det är livsviktigt för butikerna att folk börjar handla igen.
Det finns de som inte vågar eller vill gå ut just nu och handlarna hjälper gärna dem.
– Vi hjälper mer än gärna till. Man kan göra beställningar via telefon eller mejl. Vi kan komma med varorna till våra dörrar. Vi kan till och med ordna hemleverans, säger Paulsson och fortsätter:
– Det är bara att kontakta oss. Det går säkert att öppna tidigare eller stänga senare för kunder som önskar att komma utanför ordinarie öppettider. Servicen är alltid hög i Laholm men nu gör vi verkligen vad vi kan för att våra kunder ska kunna handla.
Paulsson berättar att flera butiker permitterar personal från och med måndag.
– Det här drabbar inte bara oss ägare. Det drabbar även vår familj, vår släkt, våra vänner - de som vi har som anställda.
På Tyglust har flera kunder avbokat beställda inköp.
– Bröllop och andra tillställningar ställs in och då köper man inte den där klänningen som man tänkt sy upp. Säljer inte klädaffärerna några kläder blir det ingen ändringssömnad för mig att göra… Vårkollektionerna är redan inköpta och blir inte sålda… Det är inte kul!
Har du hopp?
– Njae, ja, jo, det får jag ha. Men det är tungt just nu. Det måste vända snabbt. Det handlar om veckor, säger Sara Paulsson samtidigt som hon kämpar för att hålla tillbaka tårarna.
Laholms Sparbank brukar vara bra på att ingjuta mod och hopp. När LT besöker Tyglust kommer Lars-Göran Persson och Christel Alm från banken in och berättar att de ska renovera rum i lokalerna och behöver nya gardiner. Det ska Tyglust få fixa.
– Nu gäller det att alla hjälper till och drar sitt strå till stacken. Vill vi ha ett levande centrum i morgon måste vi handla idag, säger bank-VD:n Lars-Göran Persson.
På Attraktiva Laholms Facebooksida har föreningen lagt ut uppmaningar som snabbt har delats, gillats och kommenterats: ”Vi behöver er just nu” och ”Glöm inte bort era lokala butiker i dessa oroliga tider”.
Handlarna vädjar både till privatpersoner och företag att göra sina inköp i staden, bjuda personalen på fika eller köpa presentkort. Allt för att pengar ska spenderas i Laholm så att centrumhandeln kan överleva.
Under fredagen nalkades våren i Laholm och fler än vad som varit vanligt de senaste veckorna letade sig ut på stan. Kanske nalkas våren även för handlarna? Även om det är lång väg att vandra och mycket arbete kvar att göra. Handla lokalt!, lyder den tydligaste uppmaningen från Attraktiva Laholm och den har aldrig varit mer aktuell än precis just nu.
Gå till toppen