Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Söderåsens miljöförbund tar extra hänsyn till företagare

Det blir inga oanmälda livsmedelsinspektioner från Söderåsens miljöförbund när coronaviruset ställer till det för företagare. Direktionen har också lyft den ekonomiska frågan till medlemskommunernas politiker.

Coronaviruset och alla försiktighetsåtgärder mot smittspridningen har gjort tillvaron svår för många företagare, inte minst de som driver restauranger och andra verksamheter inom besöksnäringen. Det tar Söderåsens miljöförbund nu extra hänsyn till.
– Normalt åker vi ut oanmält på livsmedelsinspektioner, men det gör vi inte i dessa tider. Utan då slår vi en signal för att kolla så att det inte är helt olämpligt att vi kommer, säger Charlotte Leander, miljöchef på förbundet.
När miljöförbundet gör en inspektion kostar det dessutom företagare pengar. Nu har direktionens ordförande Torbjörn Ekelund (L) lyft frågan om att lätta på den kostnaden till kommunernas politiker.
– Det finns flera rekommendationer om att vara försiktig med inspektioner och bara genomföra de som är mest nödvändiga, samt att se över faktureringen, säger han.
Eftersom Söderåsens miljöförbund har en egen ekonomi och måste se till att den egna verksamheten går runt behöver de ett godkännande innan man gör förändringar i inspektionsavgifterna.
– Jag förstår att det är jättekämpigt för företag nu och att detta skulle kunna vara en pusselbit för att hjälpa. Men kommunerna måste ge klartecken till detta och att, om det blir likviditetsproblem, att de hjälper till, säger Torbjörn Ekelund.
Gå till toppen