Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjeckisk hockeylegendar som var tränare i Rögle

Den tjeckiske ishockeylegendaren Vladimir Zabrodsky har avlidit 97 år gammal, meddelar det tjeckiska ishockeyförbundet.

Vladimir Zabrodsky, som var tränare i Rögle 1967–1970, har avlidit i en ålder av 97 år.Bild: Vit Simanek/CTK/AP/TT
Vladimir Zabrodskys hockeykarriär var sagolik. Som spelare och spelande tränare för Tjeckoslovakiens landslag blev han världsmästare både 1947 och 1949. Vid VM 1947 i Prag gjorde han fantastiska 29 mål på sju matcher. Vid OS S:t Moritz 1948 ledde han laget till silver.
Han flydde 1965 från dåvarande Tjeckoslovakien och bosatte i Sverige där han blev tränare för Leksand och därefter Rögle, där han var framgångsrik tränare under åren 1967-1970. Efter tiden i Rögle var han tränare i Djurgården.
Vladimir Zabrodsky var en av profilerna som medverkade i SVT:s hyllade dokumentärserie "Hockeyns historia", gjord av Jens Lind och Albert Svanberg, förra vintern. Då bodde Zabrodsky på ett äldreboende i Solna utanför Stockholm.
"Vladimir Zabrodsky var inte bara den ledande personligheten i sin generation, utan också en av de mest anmärkningsvärda personligheterna i ishockeyhistorien", säger tjeckiska ishockeyförbundets ordförande Tomas Kral i ett uttalande enligt AFP.
Den spelskicklige centern gjorde 158 mål på 94 landskamper för Tjeckoslovakien och när det tjeckiska ishockeyförbundet genom en omröstning utsåg 1900-talets största tjeckiska spelare kom Zabrodsky trea bakom NHL-stjärnorna Dominik Hasek och Jaromir Jagr.
Vladimir Zabrodsky spelade 16 säsonger i den tjeckoslovakiska ligan och gjorde 306 mål på 237 matcher. Åren 1947, 1949, 1954, 1957 och 1959 vann han poängligan och mästerskapet sex gånger, fyra gånger med LTC Prag och två gånger med Sparta.
Vladimir Zabrodsky valdes 1997 in i IIHF:s Hall of Fame.
Han var även framstående i tennis och representerade Tjeckoslovakien i Davis Cup vid flera tillfällen.
Gå till toppen