Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vattentornet inbäddat i byggnadsställningar – nu pågår renoveringen

Tio miljoner läggs på att få vattentornet i Lerbergsskogen i dugligt skick igen. I flera veckor har bygget av ställningarna pågått. Samtidigt har blästringen dragit igång.

Nej, det brinner inte i vattentornet i Höganäs. Det ryker från sandblästringen som pågår nu när tornet renoveras.Bild: Björn Lilja
Vattentornet är just nu föremål för ett välbehövligt ansiktslyft. Sen en tid tillbaka har betong rasat ner från tornet och en konsultrapport visar att det fanns skador i konstruktionen.
Vattentornet är byggt 1978 och med en metod som inte har varit optimal.
– Det är redan lappat och lagat ett par gånger. Man hade inte så mycket pengar när man byggde det och det kostar i efterhand, säger VA-chef Fredrik Arthursson.
Sen i januari har det dryga arbetet med att klä in tornet i byggnadsställningar pågått. Och det är inte riktigt klart än. Ett par våningar till krävs innan man är ända uppe i toppen.
– De bär ju upp grejerna och det tar längre och längre tid ju högre upp man kommer, säger Fredrik Arthursson.
Prislappen för renoveringen är satt till tio miljoner kronor. Och det förväntas förlänga vattentornets livslängd med 20 år. Här blästras det för fullt.Bild: Björn Lilja
Renoveringen skulle egentligen ha inletts med att hela vattentornet skulle tvättas med högtryckstvätt. Men istället för vatten är det nu blästring som gäller.
– Det gick inte att tvätta bort färgen. Den satt för hårt.
Arbetet är igång och ljudvolymen är ansenligt hög. Likaså bildas stora moln som blåser in mot Östra Lerberget.
– Än så länge har ingen klagat. Varken på damm eller ljud.
Hela vattentornet ska renoveras från topp till tå. Längst upp finns en del skador i betongen som lett till att armeringsjärnen rostar. Samma typ av skador finns på flera ställen, konstaterar Fredrik Arthursson, VA-chef.Bild: Björn Lilja
Nästa fas blir att utsätta betongkonstruktionen för riktigt tuffa tag. Där det syns skador i betongen ska man bila med 2 000 bars vattentryck. Sen ska ny betong kletas upp.
– Vi ska framförallt bila där armeringen är dålig. Än så länge har vi inte hittat några oväntade skador. Men man vet aldrig.
Det som orsakat att betongen rasar ner är att man blandat in klorider för att betongen ska härda fortare. Det har i efterhand lett till att armeringsjärnen som dessutom ligger ytligt rostar. Det kan också bli aktuellt att fälla in ny armering på ställen som är särskilt anfrätta.
– Kloriderrna har gett sig på järnet. Nu ska vi rostskydda armeringen där det behövs.
Va-chef Fredrik Arthursson på toppen av vattentornet.Bild: Björn Lilja
Arbetet med vattentornet kommer att pågå länge. I sommar väntar sen målning av alltihop. Om den ska återfå sin smutsgula färg är dock oklart. Här är VA-chefen öppen för andra nyanser. Fast någon iögonfallande muralmålning lär det inte bli.
– Vi har inte bestämt färg än. Men jag har inga problem med att göra det lite roligare.
När renoveringen är klar i september förväntas vattentornet få ytterligare 20 års livslängd. Budgeten för arbetet är satt till tio miljoner kronor.
Gå till toppen