Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Countrystjärnan Kenny Rogers är död

Den amerikanske countryikonen Kenny Rogers har avlidit. Han somnade in i sitt hem omgiven av sin familj på fredagskvällen. ”Man vet aldrig hur mycket man älskar någon förrän den försvinner”, skriver Dolly Parton om sin forna duettpartner.

Kenny Rogers har avlidit. Han blev 81 år. Arkivbild.Bild: Donn Jones/AP/TT
Kenny Rogers inledde sin karriär på 1950-talet, men fick sitt genombrott som soloartist på 1970-talet och blev en internationell superstjärna ett årtionde senare med låtar som ”Lucille”, ”Lady”, ”The gambler och duetten ”Islands in the stream” med Dolly Parton.
Sångerskan citerar i en video på Facebook sin egen låt ”I will always love you” och skriver några minnesord över deras vänskap.
”Jag har haft så många underbara år och stunder med min vän Kenny, men om man ser förbi musiken och framgången så älskade jag honom som en underbar man och en äkta vän. Nu är du säker hos Gud och jag vet att jag alltid kommer att älska dig,”, skriver hon.
Rogers agerade på 1970-talet frontfigur i gruppen The First Edition, som hade framgångar med låtar som ”Just dropped in” och ”Ruby, don't take your love to town”.
2013 valdes Kenny Rogers in i Country Music Hall of Fame, och under den 60 år långa karriären belönades han med tre Grammys.
2016 gav han sig ut på en lång avskedsturné i USA och Europa, som avslutades med en sista konsert i Nashville året efter. Avskedskonserten gästades av Dolly Parton.
”Det blir en känslosam upplevelse för oss att stå på scen för sista gången tillsammans. Samtidigt som jag avslutar det här kapitlet i min karriär kommer det bli ett oförglömligt sätt att fira med mina talangfulla vänner. Kvällen skulle inte vara densamma utan Dolly Parton”, sade Rogers inför avskedskonserten.
Kenny Rogers familj säger i ett uttalande att en mindre, privat avskedsceremoni kommer att anordnas, med anledning av rådande läge med coronaviruset, men att en publik tillställning för vänner och fans sannolikt kommer ordnas längre fram.
Sveriges countrydrottning Jill Johnson hyllar den bortgångne ikonen.
”Vaknar upp till nyheten om att legendaren Kenny Rogers har lämnat oss. Tack för musiken. Vila i frid”, skriver hon på Instagram.
Countryartisten Blake Shelton skriver på Twitter att Rogers var en stor inspirationskälla för honom.
”Jag kan inte med ord uttrycka den inverkan som både artisten och mannen Kenny Rogers hade på mig. Det var alltid kul att umgås med honom. Vila i frid, gambler”, skriver han.
Sveriges ambassadör på Island, Håkan Juholt, delar på Facebook ett privat minne av när han själv besökte en Kenny Rogers-konsert i Las Vegas och fick komma upp på scenen för att gissa låttitlar.
”I dag minns jag när vi stod på scen tillsammans på Hilton Hotel i Las Vegas, dränkta i ljuset av fotoblixtar och med Dolly Parton på första bänkraden. Jag minns doften av hans rakvatten när han kramade mig. Jag var Kennys side-kick för kvällen. 'Hakan from Sweden', som hade svårt att sjunga med i alla hans hits till publikens stora förfäran”, skriver Juholt.
Kenny Rogers blev 81 år gammal.
Fakta

Kenny Rogers

Föddes i Houston, Texas 1938, och växte upp i en familj med sju syskon.

Han inledde sin musikkarriär på 1950-talet, och fick viss uppmärksamhet i USA med "That crazy feeling". På 1960-talet var han med och bildade gruppen The First Edition, som hade hits både på country- och poplistorna i USA.

När bandet splittrades 1976 satsade Kenny Rogers återigen på solokarriären, och den här gången skulle det ta fart på riktigt. Under 1970- och 80-talet hade han 20 listettor i USA, och han skulle komma att sälja över 100 miljoner skivor.

Bland hans mest kända låtar finns "Lady", som skrevs av Lionel Richie, "Islands in the stream" som han gjorde i duett med Dolly Parton, "Lucille" och "The Gambler". Den sistnämnda skulle även bli västernfilm för tv – "Kenny Rogers: The Gambler".

2013 valdes han in i countryns Hall of fame.

Gå till toppen