Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi är inte motståndare till nya jobb. Det är placeringen av e-handelscentret vi är emot.”

Vi säger nej till att ytterligare 600 000 kvadratmeter åkermark – en yta som motsvarar 120 fotbollsplaner – i Varalöv ska användas för e-handel. Det skriver fem företrädare för Centerpartiet i Ängelholm.

Centern värnar både åkermarken och att kommunen främjar nya företagsetableringar, skriver artikelförfattarna.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi vill gärna underlätta för entreprenörer som vill bygga nya lager och annat för e-handel i Ängelholms kommun, men det får inte ske på bekostnad av att åkermark tas i anspråk och därmed aldrig mer går att använda för jordbruk.
Enligt det förslag till ny detaljplan som presenterats ska ett drygt 60 hektar stort jordbruksområde få bebyggas i Norra Varalöv, söder om Ängelholm, nära motorvägspåfarten Erikslund. Där ska främst uppföras lagerbyggnader men också finnas plats för andra verksamheter som service, handel, konferens och utbildning.
I Varalöv ligger redan ett område med flera e-handelsföretag. Men nu behövs mer mark och på andra sidan Helsingborgsvägen vill fastighetsägaren anlägga ett nytt och betydligt större e-handelsområde.
Vi har inget emot att de e-handelsbolag som redan finns i Ängelholm vill växa, men vi säger nej till förslaget att ytterligare 600 000 kvadratmeter åkermark – en yta som motsvarar 120 fotbollsplaner – i Varalöv ska användas för e-handel.
Ett alternativ till att placera det där är den redan detaljplanerade industrimark som ligger i anslutning till den gamla flygflottiljen, Tvärbanan. Delar av marken är hårdgjord, det vill sägabelagd med makadam, asfalt och betong och går därför inte längre att använda för jordbruk.
Ett annat markområde som kan utnyttjas för e-handel ligger längs med E 6 norr om Hjärnarp där det idag inte finns någon jordbruksmark.
För oss är det viktigt att politiker tillsammans med näringslivet skapar möjligheter för nya verksamheter i kommunen, men det måste ske med så liten negativ påverkan som möjligt på annat som är viktigt för samhället.
Det företag som vill bygga det nya e-handelscentret påpekar att det kan skapa cirka 1 500–2 000 nya jobb. Blir det verklighet, är det utmärkt. Vi är på intet sätt motståndare till nya jobb. Det är placeringen av e-handelscentret vi vänder oss emot.
Arbetet med detaljplanen beräknas vara klart att läggas fram för beslut i Ängelholms kommunfullmäktige i början av 2021. Redan nu vill vi göra klart att Centern värnar både åkermarken och att kommunen främjar nya företagsetableringar.
Staffan Broddesson, ordförande för Centerpartiet i Ängelholm
Liss Böcker, ordförande för Ausås centerkvinnor
Lennart Nilsson, centerpartist och ersättare i Ängelholms kommunstyrelse
Mats Widén, ledamot i Centerpartiets kretsstyrelse i Ängelholm
Viktoria Österling, ledamot i Centerpartiets kretsstyrelse i Ängelholm
Gå till toppen