Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allt är inställt – då söker vi oss ut i naturen

Vad tar man sig till när allt är inställt? Går till skogs, såklart. HD begav sig till Pålsjö skog och tog tempen på hur pass uttråkade helsingborgarna var.
– Jag är inte orolig för egen del, men orolig för att smitta andra, säger Elin Elgaard, som är här på promenad med familjen.

Barbro Svensson med hunden Bossi ute på promenad i Pålsjö skog.Bild: PETTER ARVIDSON
– Bossi älskar att bli klappad, säger Barbro Svensson, när fotografen hälsar på hennes hund.
Barbro Svensson går i Pålsjö skog varje dag. Det är en vana sedan 32 år, berättar hon. En tradition hon inte låter påverkas av oro för coronasmittan. Nu när vårsolen tittar fram är det extra härligt att vara här.
– Vintern är mer besvärligt. Men varje årstid har sin charm, säger hon.
Hon har precis stött ihop med grannarna Lasse och Lisbeth Nelson och hunden My. Lasse gör en gest mot de andra besökarna i skogen.
– En lördag med det här vädret är det fullt med folk annars, säger han.
Lisbeth och Lasse Nelson pratar med Barbro Svensson som bor i samma hus i Helsingborg.Bild: PETTER ARVIDSON
Paret Nelson brukar komma hit, och tycker om att ”ta ett djupt andetag och höra fågelkvittret”. När det gäller coronaviruset är de inte rädda för sin egen hälsa.
– Lyckligtvis har vi fått hålla oss friska. Men det är klart. Inga kindpussar, och man försöker hålla handhygienen, säger Lasse Nelson.
Deras granne Barbro är lite mer orolig. Hon är frisk och mår bra, men som 84-åring ligger hon i riskgruppen för att bli allvarligt sjuk av det nya viruset.
– Jo det är klart, oro har jag. Jag är mycket noggrann med att tvätta händerna. Men så länge jag kan köra så kommer jag vara här, säger hon.
Vad är du främst orolig för?
– Om jag blir sjuk har jag ingen som kan passa Bossi. Men jag är inte rädd för själva sjukdomen. Jag mår bra i övrigt.
Elin och Micke Elgaard med sönerna Lukas (som fyller tre) och Hannes (i vagnen).Bild: PETTER ARVIDSON
Elin och Micke Elgaard är här med sönerna Hannes, ett år, och Lukas, som fyller tre idag. Elin är föräldraledig med Hannes, och Micke jobbar hemma sedan en vecka tillbaka. Coronasmittan har påverkat tänket även kring andra vardagsbestyr.
– Idag är vi här. Annars blir det mycket Väla och Leos Lekland. Vi är ofta på öppna förskolan också. Det har vi valt att avstå från nu. Och vi försöker att komma ut också, säger Elin Elgaard.
Hon berättar att oron pendlar väldigt mycket. Ena dagen väljer de att inte gå till öppna förskolan. Nästa vill de gå dit.
– Jag är inte orolig för egen del, men orolig för att smitta andra, säger hon.
Förstår barnen vad som pågår?
– Det är mer att de undrar varför pappa jobbar hemma. Då säger jag att många är sjuka, säger Elin Elgard.
Hon plockar upp födelsedagsbarnet.
– Vi pratar om det här som heter corona, förklarar hon för sonen.
Margreth Ceberg är på väg till utegymmet i Pålsjö skog för styrketräning.Bild: PETTER ARVIDSON
Många motionärer är ute i skogen. Allt från vandrare till långdistanslöpare och intervalltränare. Margreth Ceberg är på väg till ett utegym för lite styrketräning, och passar på att powerwalka dit.
– Så länge jag håller mig på avstånd ser jag inga risker så länge jag är frisk. Nu är det inte så lämpligt att vara på gymmet, och så är det fint väder också, säger hon.
66-åriga Margreth Ceberg berättar att hon är i riskzonen för den nya sjukdomen.
– Jag är inte purung, och har diabetes typ två. Men så länge jag håller mina värden okej, så!
Hon berättar att hon låter bli att gå och handla, och köper det hon behöver via nätet istället. Och hon tycker att fler människor borde hörsamma myndigheternas rekommendationer:
– Så mycket folk det var över min egen ålder som var på ICA när jag handlade senast... Här har vi inte lyssnat så mycket, säger hon.
Gå till toppen