Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Förbjud tiggeriet för tiggarnas skull”

SD i Örkelljunga reagerar på Socialdemokraternas planer på att kringgå ett eventuellt tiggeriförbud.

För några dagar sen gick Socialdemokraterna i Örkelljunga ut med att de skulle utrusta tiggarna med var sitt munspel om ett tiggeriförbud genomfördes i Örkelljunga. Detta skulle, enligt dem, innebära att människor som tigger inte längre betraktas som passiva tiggare, utan som gatumusikanter.
Om S verkligen ville göra livet bättre för någon, kunde man tänka sig att de faktiskt gav samma pengar till utsatta människor, eller ännu hellre, till någon organisation som sysslar med att hjälpa dem.
Huvudargumentet verkar vara att tiggerifrågan inte är någon stor fråga. Vi vill hävda att fattiga människor av kött och blod som sitter och tigger inte ska utnyttjas av organiserade kriminella gäng, som dessutom finansieras på det här sättet. Att tro att alla människor är goda skapar inte goda samhällen utan tvärtom, eftersom ett sådant system lätt utnyttjas, vilket vårt system idag gör.
Ett annat vanligt argument är att vi inte kan förbjuda fattigdom. Det håller vi med om, men vi kan definitivt förbjuda aktiviteter som håller människor fångna i fattigdom. Det går inte att tigga sig ur fattigdom, men det går att arbeta sig ur fattigdom. Men så länge personen är bunden till att sitta utanför en affär hela dagarna så kommer den knappast att hitta jobb. En bättre framtid kommer närmare först när den dörren stängs.
Avslutningsvis anser vi att socialdemokraternas bristande människokännedom knappast skapar det goda samhället. Så nej, dela ut munspel är inte ett tecken på god människosyn, bara dåligt omdöme.
SD:s motion om ett tiggeriförbud i Örkelljunga kommun kommer att röstats om vid det kommande kommunfullmäktigemötet. Hur andra partier ställer sig i den frågan låter vi vara osagt, men en sak är säker, Sverigedemokraterna kommer att yrka bifall till motionen.
Emily Haydari (SD), kommunfullmäktigeledamot, Örkelljunga
Niclas Bengtsson (SD), oppositionsråd Örkelljunga
Gå till toppen