Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Daniel Hjorth

Författaren och förlagsmannen Per Daniel Hjorth, Falsterbo, har gått bort i en ålder av 88 år. Närmast sörjande är Filippa Torstensson och Jens Torstensson med familjer.

Daniel inledde tidigt sin litterära karriär, först med en doktorstitel 1961, sedan som litteraturkritiker på Sydsvenska Dagbladet och Bonniers Litterära Magasin, där han var huvudredaktör 1962-1966, och från 1975 i Svenska Dagbladet, där han signerade många understreckare.
1966 knöts han till Albert Bonniers Förlag och var 1970-76 chef för pocketförlaget Aldus. Från 1977 var han förläggare för det då nystartade kvalitetsförlaget Alba, där ett flertal idag välkända författare fick helt eller delvis sitt ”hem”, däribland Björn Ranelid, Stig Larsson, Kristina Lugn, Gerda Antti, Henrik Tikkanen och Jacques Werup. Ävenså utländska storheter som Nobelpristagaren Herta Müller, György Konrád och Oriana Fallaci, för att bara nämna några glansfulla namn.
Daniel stod också Fritiof Nilsson Piraten nära, såväl som redaktör, och som vän, och han sammanställde flera litterära antologier, som Poeternas Falsterbo och Poesins udde, det Falsterbo som var hans eget älskade sommarhem. Därtill redigerade han den stora brevantologi, Excelsior, som kom ut i samband med Albert Bonniers Förlags 150-årsjubileum.
Efter avslutad förlagskarriär kom han själv att bli en mycket uppskattad författare av litterära essäer, med volymer som Kakafoni, Bifigurer och Gränslösa, i vilka han initierat och medryckande berättade om begåvade, ofta rotlösa personligheter, till exempel Stefan Zweig, i mellankrigstidens Europa.
Daniel hade ett skarpt intellekt, stor humor och var snabb i repliken. Under lundatidens seminarier hade han säkert skolats i konsten att i en animerad diskussion blixtsnabbt sätta in en stöt där den gjorde störst effekt.
Inte alltid uppskattat av dem som var på en annan våglängd.
Under många år levde han tillsammans med Ann-Marie Torstensson, en själsfrände som gick bort alltför tidigt. Vi som lärde känna Daniel och blev hans vänner minns och saknar en originell och mångbegåvad människa.
Karl Otto Bonnier
Gå till toppen