Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Notan för nya gymnastikhallen i Höganäs blir dyrare – igen

Bygget av en ny gymnastikhall bakom Höganäs sportcenter har stött på problem. Förorenade massor har hittas och projektet lär nu bli dyrare.

Det byggs en ny gymnastikhall bakom Höganäs sportcenter. När bygget inleddes hittades förorenade massor. Bygget riskerar nu att både bli försenat och dyrare.Bild: Anders Malmberg
Nyligen drog bygget av en ny gymnastikhall igång bakom nuvarande Höganäs sportcenter. Hallen är efterlängtad eftersom det sedan länge har regnat in i den gamla.
Dessutom har bygget fördyrats med tio miljoner kronor och för en dryg månad sedan beslutade fullmäktige att ta fem miljoner från förskoleprojektet i Viken och fem miljoner från ombyggnaden av biblioteket till ett kulturhus.
Nu finns det risk att bygget blir ännu dyrare. När schaktarbetet inleddes hittades förorenade massor i marken.
– Egentligen är det nog byggavfall. Var det kommer ifrån vet jag inte, men det kan ha legat där sen sporthallen byggdes på 1960-talet, säger Johan Axelsson, kommunens projektledare.
En geologisk undersökning gjordes innan bygget drog igång. Men den gav inget utslag på att det skulle finnas några problem i marken.
Så här ska gymnastikhallen se ut när den står klar i höst.Bild: Fojab arkitekter
BAB Bygg som är ansvarig entreprenör har flaggat för hinder. Och man har även satt igång ett saneringsarbete.
– Man har fått schakta bort ganska mycket, cirka 50 procent av ytan som ska bebyggas, säger Johan Axelsson.
Vad det hela kommer att kosta är oklart. Nyligen briefades kommunstyrelsen om läget. Och miljöförvaltningen har även fått en anmälan om föroreningarna.
Det är också oklart om bygget kommer att försenas.
– Det kan handla om en vecka eller om en månad. Samtidigt kanske det går att ta igen under byggtiden.
Enligt planen ska den nya gymnastikhallen stå färdig i november i år. Sen inleds rivningen av den gamla och så ska en ny tennishall också byggas som ska stå klar i september 2021.
Totalt har kommunen avsatt 55 miljoner kronor till bygget av båda hallarna.
Gå till toppen