Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyddsombudet drar tillbaka anmälan

Nattpatrullen i Svalöv nekades extra belysning på bilarna. Kommunals skyddsombud anmälde då kommunen till Arbetsmiljöverket. Men nu har skyddsombudet dragit tillbaka sin anmälan.

Frågan om extrabelysning ansågs synnerligen viktig. I höstas krockade en av medarbetarna i nattpatrullen med vilt under en tur till brukare. Arkivbild.Bild: ADAM IHSE / TT
Bakgrunden är två anmälningar mot Svalövs kommun som Kommunals lokala skyddsombud tidigare i år lämnade in till Arbetsmiljöverket.
I sin ena anmälan ansåg skyddsombudet att bilarna som kommunens hemtjänst använder nattetid inte har tillräcklig belysning. I den andra anmälan anges att ett tredje överfallslarm inte har levererats till nattpersonalen.
Frågan om extrabelysning ansågs synnerligen viktig. I höstas krockade en av medarbetarna i nattpatrullen med vilt under en tur till brukare.
Nu har nattpatrullens arbetsgivare, Svalövs kommun, samt ombuden för Kommunal haft möte med arbetsmiljöverkets representant.
Mötet resulterade i att Kommunals skyddsombud drog tillbaka anmälan.
– På mötet konstaterades att vi som arbetsgivare lever upp till gällande lagkrav vad gäller belysning för nattpatrullens bilar, säger Madeleine Moberg, sektorschef vård och omsorg i Svalöv.
– Det är inte förenligt med lagen att ha starkare belysning på bilarna än vad vi har. Hade skyddsombudet bara kommunicerat med oss innan anmälan lämnades in till Arbetsmiljöverket så hade vi kunnat förklara det. Det var beklagligt att anmälan gick i väg.
I ärendet om överfallslarm har det beställda larmet nu levererats så att nattpatrullen har larm till alla som är i arbete under nattpassen.
Gå till toppen