Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åbyhem byggs ut med 55 platser

Väntetiden för att få plats på ett äldreboende är i snitt 100 dagar i Klippans kommun. Detta placerar kommunen bland de 25 procent i Sverige som har längst kö. Nu görs en nödvändig satsning.

Åbyhems 25 lägenheter ska bli 80. "Detta är en nödvändig satsning", säger Gustav Engblom, utvecklingsstrateg och Fitore Sallova, enhetschef på Åbyhem.
– Vi har 15-20 personer som konstant väntar på ett vård- och omsorgsboende. Nu gör vi en nödvändig satsning på att bygga ut Åbyhem, säger Gustav Engblom, utvecklingsstrateg.
Åbyhems 25 platser ska efter 2024 bestå av 80 lägenheter. I dagarna inleddes arbetet med att riva ut köket i mittsektionen för att göra kontorsplatser åt hemtjänst öst. Till hösten när korttidsboendet flyttas till Rickmansgården i Ljungbyhed påbörjas en om- och tillbyggnad av den östra flygeln.
– Där kommer bli 40 platser och de ska vara klara 2022. Därefter flyttas de 25 boende från västra flygeln in i det nya och renoveringen kan påbörjas även där.
Budget för hela projektet är på 100 miljoner kronor.
Belastningen på hemtjänstpersonal och korttidsvården är hög. För att förbättra deras arbetssituation har man sett över arbetsfördelning ur ett geografiskt perspektiv och i vår ska man arbeta efter det nya.
Fitore Sallova, enhetschef på Åbyhem, tycker det är en härlig och nödvändig renovering.
– Vi har satt samman en styrgrupp med sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och skyddsombud som genom sina professioner ger sin syn på hur det nya ska bli så bra som möjligt.
Studiebesök har gjorts där man bland annat tittat på larmlösningar, samt möjligheten att ha en smart tv på varje rum.
Det nya Åbyhem kommer att ha större balkonger och anpassningsbara toaletter och duschar.
– Dagens balkonger är så små att våra boende får ställas ut i led. Behöver någon längst ut in måste alla andra in först. Och dagens badrum är allt annat är anpassningsbara.
Satsningen på ett mer välfungerande vård- och omsorgsboende är en stående punkt på varje apt-möte.
– Personalen tycker det är spännande och många ser ombyggnationen som en nystart, säger Fitore Sallova.
Gå till toppen