Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båstads kommunalråd till stockholmare med symptom: ”Stanna för guds skull hemma”

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att tänka över om det verkligen är nödvändigt att resa. Samtidigt märker kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) att kommunen hade många besökare helgen som gick.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) har uppfattningen att det i helgen som gick var många besökare i kommunen och att en del åkt till sina sommarhus och fritidshus. Tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla att tänka över om resan verkligen är nödvändig.Bild: Niklas Gustavsson
I ett försök att hindra spridningen av coronaviruset gick Folkhälsomyndigheten i slutet av förra veckan ut med en rekommendation att alla ska tänka över om resan verkligen är nödvändig. De tecken man ser är att viruset i synnerhet sprids i storstadsregionerna.
Det handlar om att tänka över om resan till exempelvis en populär semesterort är nödvändig att genomföra.
”Får vi en geografisk spridning över större delar av landet samtidigt riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
En av de populära semesterorterna är Båstads kommun. Här finns även många sommarhus och fritidsboenden.
Enligt Johan Olsson Swanstein, som även är ordförande i kommunens krisledningsnämnd, är just detta en fråga kommunen tittar på.
– Vi har egentligen sagt samma sak som Folkhälsomyndigheten i våra kanaler. Tänk över om du är det minsta sjuk. Stanna för guds skull hemma! Åk inte, säger han.
Det handlar enligt Johan Olsson Swanstein inte om att kommunen, som har många verksamheter som lever på turism, inte vill ha några besökare.
– Normalt sett hälsar vi alla välkomna hit, men under rådande omständigheter ber vi så klart dem att stanna hemma om man har symptom, säger Johan Olsson Swanstein.
Hans uppfattning är att det i helgen som gick var många besökare i kommunen.
Vilken är din känsla? Har man åkt till sina fritidshus?
– Den här helgen har jag fått uppfattningen att här var nog rätt så många besökare. Man har åkt ner till sina sommarhus och fritidshus. Det är den bild vi fått den här helgen. Sedan är det väl framförallt påsken kan jag tänka mig som är nästa del i det, säger han.
När det gäller påsken pekar Folkhälsomyndigheten på att det är viktigt att tänka över sina resor. Johan Olsson Swanstein ser att kommunen behöver en beredskap för det som kan komma.
– Framförallt är det så här att vi följer utvecklingen i Stockholmsregionen, för det är väldigt många därifrån som kommer hit på besök eller har sina sommarhus här. Och där handlar det framförallt om smittspridningen. Om den kan koncentreras eller om den sprids helt enkelt, säger han.
Kommunen har en dialog med andra myndigheter för att fortlöpande se hur frågan ska hanteras.
På kommunen ser man hela tiden över sin egen organisation för att kunna klara det som eventuellt kan inträffa.
– Vi jobbar med olika scenarier hela tiden som är kopplade till detta. Vi måste ju kunna ha en fungerande organisation som klarar uppdraget och i rådande tider kan man inte garantera något sådant.
Många av dem som har fritidshus i kommunen tillhör den äldre generationen. Flera av dem kan behöva olika typer av vårdinsatser från kommunen, vilket märks inte minst under somrarna då kommunens vård- och omsorgsförvaltning har extra mycket att göra.
Just frågan om hur kommunen kan garantera vård och omsorg är en av dem som ligger på Johan Olsson Swansteins bord. Han tycker att om man är i behov av vård och omsorg och kommer utifrån bör man tänka över sitt besök just nu.
– Det här handlar om att vi ska kunna ha en fungerande organisation för att kunna klara av kapaciteten både hos oss och för dem som eventuellt blir sjuka här, säger Johan Olsson Swanstein.
Gå till toppen