Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggstrid i Väsby avgjord – insyn får tålas

Ett nytt domslut går mot de boende i de gamla skolbyggnaderna i Väsby. Nu kan de bli grannar till nio meter höga radhus på baksidan av sina tomter.

De boende i de gamla skolbyggnaderna i Väsby motsätter sig detaljplanen som tillåter nio meter höga radhus. Men mark- och miljödomstolen avslår grannarnas överklagan.Bild: Anders Malmberg
I september beslutade kommunfullmäktige om en ny detaljplan för två markbitar i Väsby. För de boende i Väsby gamla folkskola och den före detta lärarbostaden innebär den att de kan bli grannar med nio meter höga radhus.
Det är inget som lockar, planen överklagades och nyligen kom mark- och miljödomstolen i Växjö med sitt domslut. Den går på kommunens linje och avslår därmed grannarnas protester.
– Vi kommer att överklaga igen, för det är en intressant fråga, säger Jessica Jägare, som bor i Väsby gamla folkskola.
Grannarna hade framfört att skolbyggnaderna har ett kulturhistoriskt värde och att kulturmiljön skulle skadas om planen godkändes. Men det håller inte domstolen med om. Den menar att den föreslagna bebyggelsen till storlek och omfattning har anpassats tillräckligt efter omgivningen.
På de här tomterna bakom de gamla skolbyggnaderna i Väsby kan det bli radhus som är nio meter höga.Bild: Anders Malmberg
Jessica Jägare tycker att eftersom de gamla skolbyggnaderna har ett kulturhistoriskt värde, så är det märkligt att man inte tar hänsyn till det i detaljplanen, att det inte betyder något.
– Vi tycker inte att det är okej. Vi är så begränsade i vår äganderätt, kan inte ens bygga ett litet tak över farstukvisten och vi har prickad mark över nästan hela tomten.
Den nya planen innebär att det kan byggas 600 kvadratmeter radhus i två plan, mot tidigare cirka 450. Nockhöjden får vara 9 meter istället för 3,5 meter.
Grannarna är oroliga för att insynen från de nya bostäderna på baksidan av deras hus ska bli stor. Mark- och miljödomstolens resonemang går ut på att eftersom skolbyggnaderna ligger inne i Väsby, så är insyn mellan fastigheter ofrånkomlig. Och man får tåla det.
– Vi har haft baksidan som vår oas. Det är där vi haft vårt uteliv. Nu står det i detaljplanen att det kan bli nio meter precis vid tomtgränsen och jag tycker det är helt orimligt, säger Jessica Jägare.
Läs också Grannar vill inte ha nio meter höga radhus i Väsby
Gå till toppen