Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kristina Olsson lägger kameran på hyllan

En epok går i graven. Kristina Olsson väljer att sluta helt som fotograf och säljer nu ut alla negativ och digitala filer från 1947-2019. "Det var inget lätt beslut att ta. Jag har funderat i många år", säger hon.

Kristina Olsson slutar som studiefotograf och säljer nu ut sina negativ från 1947-2019. "Det var inget lätt beslut att ta."Bild: Linda Stolpe Margenberg
Bjufsingarnas omtyckta fotograf tackar för sig och kommentarsfältet på hennes Facebook svämmar över av minnen, tillbakablickar, uppskattning, glädje och saknad. Men beslutet är fattat och nu vill Kristina Olsson sälja sina negativ av omtanke för kunderna hon fotograferat genom åren.
– På tisdag den 24 mars klockan 15-18 är det sista chansen.
Kristina Olsson berättar att firman funnits i 120 år varav 73 i hennes familjs ägo.
– Mina föräldrar drev butiken Else Foto. Som barn ville jag gärna vara med när far framkallade film i mörkerrummet. Min karriär började med att tömma papperskorgar, men det var nog inte meningen att jag skulle fortsätta. Mina föräldrar sa nej eftersom det var så mycket jobb. Och det har det varit, men samtidigt har det varit så förtvivlat roligt.
Kristina började sitt yrkesliv som växeltelefonist och receptionist på Findus, men när arbetsdagen var slut åkte hon till butiken.
– De blev inte av med mig. Jag blev sugen på att fotografera så far "offrade" någon kund. Efter det så skickade han mig på kurser så det stod härliga till.
Kristina beskriver sig som en icketeknisk fotograf. Kamerans alla inställningar är inte hennes starka sida. Däremot ser hon bilden och tycker om att fånga människors uttryck. Dagens digitalisering har förenklat fotograferingen, men det är inte samma hantverk längre.
– Då fanns inga genvägar utan man var tvungen att kunna det man gjorde.
Porträtt har alltid varit hennes specialitet och mängder av bilder har förevigat nyfödda, familjer, konfirmander, studenter och brudpar.
– Det har blivit många ljuvliga bilder när jag tittar på negativen. Många bilder är väldigt vackra. Jag känner att de håller än i dag trots att vissa är 25 år gamla. Det mest värdefulla är alla fantastiska kunder jag fått följa genom åren. Många av dem kommer tillbaka nu för att köpa sina negativ.
Mängden negativ fyller ett rum på två gånger tre meter proppat från golv till tak. Inte så mycket, enligt Kristina själv, men så skänktes alla bilder från 1922-1947 till föreningen Gamla Bjuf när hon lämnade butiken 2008.
– Jag har ett bra handskrivet arkiv som jag tittar i så det är lätt att hitta det jag söker.
Vad som händer härnäst är inte klart, men de senaste åren har hon arbetat med annat parallellt med ateljén.
– Jag har nio år kvar i arbetslivet så jag är öppen för förslag.
Fotnot: Vid frågor kontakta Kristina Olsson: 0705-68 28 30
Gå till toppen