Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om covid-10 och Ängelholms flygplats.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
De flesta gör nu sitt bästa för att parera smittspridningen. Jobbar på distans om det går, undviker onödiga sociala kontakter, stannar hemma då de är sjuka och tvättar händerna. Allt för att vården ska kunna klara sitt uppdrag. Då måste också människor i riskgrupper – och dit räknas alla över 70 år – bidra. Stå ut med att ha det tråkigt, hållas hemma, inte sprida eventuell smitta bland sina vänner eller utsätta sig själv för faran. Ansvaret är vårt gemensamma.
Statsminister Stefan Löfven (S) sade i sitt tal till nationen på söndagskvällen att det kommer få avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar för sina medmänniskor och sitt land. Där är vi nu: "Vi som är vuxna behöver just nu vara vuxna. Inte sprida panik eller rykten. Ingen människa står ensam inför denna kris, men varje person har ett tungt ansvar."
Ingen annan kan fixa det här för oss, vi måste göra det själva. Tillsammans.
Heidi Avellan
Leva livet kan bli en dödsdans.
Rubriken för huvudledaren (19/3) ”Hellre smittad än isolerad. Äldre vill fortsätta leva livet” exemplifieras med uttalande från tre namnkunniga äldre damer: Amelia Adamo 73 år, Barbro Hedvall 76 år och Karin Thunberg 70 år.
Adamo tror att ”det handlar mer om att vi inte ska ta vårdplatser för andra, man vill bara inte säga det rakt ut". Hon har alltså inte förstått att det kan vara hon själv som, just på grund av sin ålder, kommer att belägga en av de där vårdplatserna. Barbro Hedvall skriver att ”man tackar för omtanken men gör ändå som ens eget förnuft och känsla bjuder". Det finns bara ett ord för en så oförnuftig och okänslig attityd: ansvarslös. Karin Thunberg slutligen tycker att hon och hennes jämnåriga fått sitt värde devalverat: ”Att åldras tog 70 år, att definieras som infektionskänslig uråldring tog cirka 7 sekunder.” Därmed blundar hon för att hon löper större risk för allvarlig lungkomplikation än om hon varit ung.
Håller man sig till fakta och till epidemiologiska grundprinciper så är chansen god att göra rätt. Det är möjligt att med ganska enkla åtgärder minska smittrisken och äldre personer bör vara extra noga. Försummad smitthygien ökar risken. Den som smittats förvandlas till smittkälla och kan genom fortsatt försummelse smitta många i sin omgivning, en del av dem 70+. Det egna förnuftet och känslan är opålitliga vägledare. Lyssna på expertisen! Följ råden!
Hans Bendz, leg.läk. 80+
Inget Ängelholmsflyg kostar för alla.
Sven Ohlssons har sitt svar (19/3) på Sven-Åke Olofssons krönika ”Kommunerna måste rädda flygplatsen i Ängelholm” (9/3) uppenbara bekymmer med att regionen har en flygplats. Ohlsson menar att denna inte behövs när det nu går sämre ekonomiskt för Ängelholm Helsingborg Airport.
Men skulle flygplatsen försvinna får hela regionen betala i form av minskad ekonomisk utveckling och jobb som försvinner. En rapport från konsultföretaget WSP visar att flygplatsen genererar 6 000 arbetstillfällen i regionen.
Det är direkt felaktigt att påstå att trafiken i princip bara handlar "om Bra till Stockholm”. Förutom Bra så flyger även SAS till Stockholm och de två bolagen flyger årligen ungefär lika många passagerare vardera till och från Ängelholm. Dessutom flyger Bra sedan i december 2019 till Sälen och det finns även säsongsflyg till Östersund och Visby.
Jag uppmanar alla som duckar för fakta samt har problem med att vi har en grön flygplats där det går att flyga med biobränslebiljetter att tänka en gång till. Reflektera över de konsekvenser som alla i regionen kommer att få betala för om flygplatsen försvinner. Flyg är kollektivtrafik och finns det skattepengar så hoppas jag att kommunerna i nordvästra Skåne väljer att använda dessa till flygplatsen i Ängelholm. Annars kommer kommunerna att få betala under en lång tid.
Simon Ericson
Gå till toppen