Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu byggs rasrisken bort i slänterna på Gamla kyrkogården

Det grävs på Gamla kyrkogården vid Södergatan. Det är en gammal stödmur som på sikt riskerar att rasa som nu förstärks och renoveras.

Det är Patrik Nordborg och Adam Söderling som gör själva jobbet på kyrkogården vid Södergatan.Bild: Peter Ferm
Sedan två veckor tillbaka pågår ett omfattande arbete i slänterna på Gamla kyrkogården. Den gamla stödmuren har plockats ned och slänten är nu ett grunt schakt.
– Den gamla muren började tryckas utåt av massorna ovanför, säger Adam Söderling på entreprenadbolaget Strixen som utför uppdraget åt kyrkogårdsförvaltningen i Helsingborg.
Redan förra året renoverades en del andra stödmurar en bit upp i backen och nu har alltså turen kommit till en av de större murarna som står i marknivå.
Flera gravstenar skyddas med träskivor så att de inte ska skadas av de maskiner som används vid arbetet.Bild: Peter Ferm
Arbetet är omfattande och komplicerat eftersom man måste vara försiktig när man gräver och rör sig på kyrkogården.
Flera gravstenar som står i närheten av den gamla stödmuren har klätts in med träskivor för att inte skadas. Marken skyddas av stora stålplåtar som de små maskinerna kör på.
För en och annan gravsten är det lite trångt och ensamt under renoveringsarbetet.Bild: Peter Ferm
I den norra delen av kyrkogården ligger den sten som muren tidigare bestod av. De bumlingarna ska staplas upp igen när markarbetena är färdiga.
Stenarna från den gamla muren ska återanvändas när muren byggs upp igen.Bild: Peter Ferm
– I botten ska det gjutas en betongsula, säger Adam Söderling.
Med den som grund ska sedan den renoverade muren bättre stå emot det tryck som kommer från jordmassorna i slänten.
Arbetet på Gamla kyrkogården syns tydligt från Södergatan och kommer att pågå ända till hösten.Bild: Peter Ferm
Exakt när arbetet kan vara klart är svårt att säga. Mycket kan hända och många aktörer är inblandade i arbetet eftersom det både rör sig om en begravningsplats och en historiskt intressant plats. Men en målsättning är att arbetet ska vara klart till september.
Under den tiden är delar av kyrkogården avspärrad.
Läs också Komplicerad renovering av kyrkogården – murar rivs och byggs upp
Gå till toppen