Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Språket är nyckeln till allt – alla som är nya i landet borde lära sig svenska

Kenana Ez Aldine tycker att alla ska ta vara på språkundervisningen.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vad betyder det att leva utan att kunna det språket som talas där vi bor? Vad betyder det att leva utan att kunna uttrycka våra känslor och tankar? Vad betyder det att leva utan att veta vilka rättigheter vi har där vi befinner oss? Jag och du och alla invandrare har en enda räddning som kan öppna alla de låsta dörrar som hindrar oss från att nå våra mål. Alla invandrare i Sverige måste lära sig svenska för ett fritt liv utan hinder.
För det första är det oerhört viktigt att alla invandrare lär sig svenska för att integrationen ska fungera så bra som möjligt. Ur mitt perspektiv är språket ett grundläggande sätt för att kunna komma ut i samhället och undvika den isolerande tillvaron. Enligt Peter Al Fakirs och Amr Bitars artikel ”Språktest för medborgarskap” ​(Sveriges Radio)​ säger riksdagsledamoten Gulan Avci att ”Vi vet att språk är makt och kan man inte språket i det land man bor i så är det svårt att klara sig, både utifrån ett arbetsmarknad perspektiv men också social tillvaro”.
Personligen tycker jag att Gulan Avci har rätt eftersom när jag kom till Sverige, led jag av depression. Orsaken till min nedstämdhet berodde på att jag inte kunde bygga sociala relationer med andra på grund av språket.
För det andra är språket en nödvändighet för att öka chansen att få jobb. Enligt Henrik Höjers artikel ”Nycklar till en lyckad integration” i Forskning & Framsteg​ berättar Jan Ekberg som är professor i nationalekonomi att sysselsättningsgraden minskade bland invandrare på 1980-talet beroende på språkkrav som var en förutsättning för att få jobb. Min synvinkel är att alla invandrare måste lära sig svenska, annars kan det leda till att arbetslösheten ökar i landet vilket på längre sikt kan göra att Sverige hamnar i ekonomiska problem som en följd av en ekonomisk belastning.
För det tredje är min synpunkt att en av de viktigaste frågor som invandraren måste känna till då hen är ny i landet är att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har. Genom att läsa tidningar och titta på nyheterna kan man förstå vad som gäller i Sverige men om man inte kan språket, hur ska man veta hur det funkar? jag har utsatts för en situation som tydligt visar vikten av språket. Det fanns två personer som rökte på en busshållplats, då kom en kvinna och förklarade att rökning är förbjuden på hållplatser. De kunde inte förstå vad damen sa, därför hjälpte jag dem med att tolka på vårt gemensamma modersmål.
Det finns många som anser att det inte är klokt att de ska lära sig svenska eftersom de har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Deras tanke beror på att de har skräckvisioner om att regeringen ska tvinga dem som sökte asyl och har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd att återvända till sitt hemland ifall de inte behöver skydd längre. De vill inte lägga lång tid på att lära sig språket så länge de lever i en ond cirkel av stress och inte är säkra på sina öden. Jag håller inte med om deras åsikt eftersom om de lär sig svenska språket och kämpar för att få ett fast jobb, då kan de få ett permanent uppehållstillstånd enligt Migrationsverkets hemsida.
Avslutningsvis vill jag poängtera att språket är nyckeln till allt, därför måste alla invandrare lära sig svenska. Att leva utan att kunna språket som talas där man bor är inget liv. Sverige har gett oss en chans att börja om på nytt, därför måste vi utnyttja denna chans genom att ta ett steg framåt och lära oss språket.
Kenana Ez Aldine
Gå till toppen