Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Tvättad peng luktar inte.

Jens Henriksson, vd Swedbank, och styrelseordförande Göran Persson (på telefonlänk) kommenterar slutrapporten om Swedbanks penningtvätt under en pressträff på bankens huvudkontor i Sundbyberg.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är inga vackra interiörer från Swedbanks verksamhet i Baltikum som kommer fram i rapporten från advokatbyrån Clifford Chance. Och det hade väl ingen väntat sig heller.
Att bistå med upplägg som skulle kunna användas för penningtvätt var fram till 2016 en del av Swedbanks baltiska strategi, visar granskningen, som presenterades på måndagen. Banken närmade sig aktivt högriskkunder, i vissa fall sådana som andra banker kastat ut, kunder välkomnades utan att banken visste vem eller vilka som egentligen stod bakom.
Åren 2014-2019 gjordes transaktioner för runt 400 miljarder kronor från suspekta konton.
Att Swedbank medvetet ägnat sig åt penningtvätt är dock inte en slutsats som dras i rapporten. Snarare handlar det om att ansvariga blundat för riskerna, inte tagit varningssignaler på allvar. Vilket är illa nog.
Nuvarande styrelseordföranden Göran Persson lovar att ”vända på alla stenar” i det fortsatta arbetet med att städa upp efter skandalen.
Är det månne samma stenar som de tidigare ansvariga i banken sov under i så många år?
Gå till toppen