Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

30 anledningar att ta sig ut i skogen

Laila och Nils Persson är med och utformar Naturpasset i Åstorp, orienteringsklubbens naturaktivitet för alla åldrar. Nu hoppas de att många tar chansen att ta sig ut i naturen. Själva är de ute så mycket de kan.
– Man kan inte göra så mycket annat ändå, säger 78-åriga Laila Persson.

Nils och Laila Persson från Åstorp är själva ute i skogen så mycket de kan. De har vandrat i Skottland, i svenska fjällen och i norditalienska Dolomiterna.Bild: Niklas Gustavsson
Vitsipporna blommar på marken i Tingvallaskogen under bokträdens höga, raka stammar. Solen tar i riktigt på skarpen, som för att tala om att våren är här på allvar.
Charles Amsberg och Birgitta Kropp går med Naturpasset i högsta hugg, på väg till nästa kontroll. En folder med förklaringar till kartsymbolerna, en karta och en kort instruktion – sedan är det bara att ge sig iväg.
– Det är ju så fint väder. Vi går ut varje dag den här veckan, det är rätt så roligt, säger Birgitta.
– En kontroll var rätt så knepig, men vi håller på tills vi hittar dem, säger Charles.
Längs stigen i Tingvallaskogen går också Laila och Nils Persson, medlemmar i orienteringsklubben IS Skanne som står bakom Naturpasset.
– Vi brukar bestämma var kontrollerna ska vara och rita kartan, sedan är det en annan som sätter upp dem, säger Laila Persson.
30 kontroller har satts upp i skogen norr om Åstorps tätort.Bild: Niklas Gustavsson
Nästan varje dag är de ute och kikar förbi några av de 30 orienteringsskärmarna för att se att ingen av dem blåst ner, eller försvunnit på annat sätt.
– En garvad orienterare kan nog ta alla kontrollerna på en timme, funderar Nils.
– Men vi tar med en ryggsäck med kaffe och tar rast ibland. Vi har ju ingen tid att passa, säger Laila.
Man ska inte behöva ha orienteringsvana för att hitta kontrollerna, med det ska inte heller vara alltför enkelt. Det gäller att hitta balansen.
– Ibland ringer någon och säger att någon tagit ner en skärm, men så är det sällan. De har bara inte hittat den! säger Laila Persson.
Nils och Laila Persson är vana pensionärsorienterare. Men Naturpassets kontroller får inte vara allt för svåra.Bild: Niklas Gustavsson
Paret har hunnit fylla 78, respektive 79 år. Som för många andra över 70 år har de fått ändra en del av sina vanor för att undvika att smittas av coronaviruset.
– Vi är med i filmklubben, som är inställd, och så brukar vi gå på Friskis & Svettis. Men det hoppar vi över nu, säger Laila Persson.
Nu hoppas de att fler aktiverar sig i skogen istället. Och då kan Naturpasset vara en hjälp. Det fungerar lika bra för barnfamiljer och kompisar som för pensionärer, anser de.
– Många tycker att det är roligt att ha ett mål. Och så kommer de ut till andra ställen i skogen än de brukar. Träffar man någon så kan man ju stå på lite håll och prata, säger Laila Persson.
Hur mycket är ni själva ute?
– Alltid! Det är vår främsta sysselsättning.
Fakta

Naturpasset

Arrangeras av Svenska Orienteringsförbundet sedan 1998. Lokala föreningar säljer ett paket med en karta över orienteringskontroller i naturen.

Kontrollerna har placerats ut för att ge en naturupplevelse och lagom utmaning. IS Skannes 30 kontroller finns i skogen söder om Åstorps tätort, med utgångspunkt från Tingvalla. Presentkort delas ut till de som fyllt i startkortet.

Årligen säljs mellan 40 000 och 50 000 paket till över 400 områden runt om i Sverige. Naturpasset finns också i till exempel Perstorp.

Naturpasset säljs på bland annat apotek i Åstorp och arrangeras lokalt av orienteringsklubben IS Skanne.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen