Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torbjörn Svensson: Ett virus gör jobbet åt velande, tvekande politiker

Ständig söndag i centrum. Så även vid elvatiden denna tisdag när jag tar mig genom city.
I Sundstorgsgaraget, på Hamntorget och till och med på Stortorget ser parkeringsplatserna ut som tandraden på en gammal hockeyspelare: fullt av gluggar.
HD konstaterade detta redan i måndags. Det fick tjänstemännen att backa och tänka om. Därför blir det två timmars gratis parkering för dem som handlar i stan alla dagar i veckan, inte bara lördagar som första beslutet löd.
Fri parkering på kommunala p-platser – en snilleblixt i coronatider?
Knappast.
Snarare är det så att detta virus fått ansvariga att trycka på den startknapp som politikerna hållit ett darrande finger över i åratal. Utan att komma till skott.
Gott om plats på parkeringen vid Stadsbiblioteket. En ovanlig syn, i normala fall.Bild: Sven-Erik Svensson
Vänta nu, var det där helt sant? Nej. Helsingborg har faktiskt haft försök med fri parkering. Under ett halvår, från oktober 2012, kunde man ställa bilen gratis under lördagar på tre stora p-platser i stan.
Sedan gjorde kommunen en av de märkligaste undersökningarna jag sett. Man frågade 635 kunder om gratis p-plats avgjorde var de handlade. Nej, det var inte det viktigaste, löd svaren.
Men, och nu gör jag en Donald Trump och skriver med versaler:
KOMMUNEN FRÅGADE BARA DEM SOM REDAN ÅKTE TILL CITY. KOMMUNEN FRÅGADE INTE DEM SOM NOBBADE CITYHANDELN, KANSKE JUST PÅ GRUND AV P-AVGIFTEN.
Denna undersökning låg sedan till grund för politikernas beslut att sätta stopp för gratis-på-lördagar-projektet.
”Vi hade absolut velat ha en fortsättning. Vi handlare har även velat ha fri parkering på vardagar från klockan 17 till 19”, sa Cityföreningens dåvarande ordförande i HD.
Förgäves.
Men HD gjorde också undersökningar vid den här tiden och frågade två år i rad 500 helsingborgare hur de ville få liv i centrum. Gratis parkering skulle locka nära hälften att handla oftare i city, löd resultatet.
En politisk majoritet höll med. I teorin. När HD år 2013 kartlade partiernas olika förslag för att hindra citydöden hade Moderaterna en idé som fick bred uppslutning. M ville ha ett system där den som handlar i city får tillbaka p-avgiften. Exakt det som nu ska genomföras i Helsingborg.
Men något beslut togs aldrig.
Det tog sju år och ett virus för de ansvariga att agera.
Frågan är sedan vad som händer efter corona. Om p-fritt för citykonsumenter är här för att stanna. Stadsdirektör Palle Lundbergs mantra lyder: våga, testa, gör. Gäller det även i detta fall?
Gå till toppen