Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gymnasieskolan där allting är som vanligt – nästan

Gymnasieskolorna har stängt – eleverna får istället undervisning på distans. Men i gymnasiesärskolan i Helsingborg pågår verksamheten för fullt.
– Vi är måna om att det ska vara så vanligt som möjligt, säger rektorn Cecilia Nilsson.

Våren kan ta sig många uttryck. Fredrik Milton och hans klasskompisar har under förmiddagen varit ute med kameran. Nu går han tillsammans med Susanne Petersson igenom alla bilderna.Bild: Britt-Mari Olsson
Fredrik Milton sitter vid sin dator i hemklassrummet på Nicolaiskolan. Tillsammans med andra elever, som går i årskurs 1–4 på gymnasiesärskolan, har han under förmiddagen varit ute och fotograferat. Nu har bilderna laddats över från kameran och ska sorteras. Temat för dagens fotouppdrag är våren.
– Jag ville fotografera en katt, men vi hittade ingen. Men titta här – en gräsklippare! säger han.
– Det är väl ett vårtecken om något, säger lärarassistenten Susanne Petersson.
Timmy Sjöström vill visa något helt annat. Han har gjort ett seriemagasin inspirerat av Jurassic Park. Det är gjort från grunden – detaljrika teckningar med bland andra välkända tyrannosaurus rex. Nu finns magasinet i power point-format och är klart för visning.
– Jag har hållit på med det här i flera månader, både hemma och här i skolan, berättar han.
En målande och oerhört detaljrik beskrivning av Jurassic Park utformad av Timmy Sjöström.Bild: Britt-Mari Olsson
De flesta av gymnasiesärskolans 115 elever går olika program på Filbornaskolan. På Nicolaiskolan finns eleverna som valt estetiskt program samt hantverk- och produktion.
Helsingborgs stads val att låta gymnasiesärskolan vara öppen medan de andra gymnasierna stängts och gått över till utbildning på distans har fått både ris och ros av elevernas föräldrar. Birgitta Green, mamma till Matilda har dryftat sin frustration i ett inlägg på Facebook:
– Man vet ju varken ut eller in, men varför ska våra barn behandlas annorlunda, undrar hon.
Andra föräldrar tycker att det är bra att eleverna kan fortsätta gå i skolan, att det är bra så länge rutinerna är de vanliga.
– En del kan ha uppfattat beslutet som orättvist, att en sak gäller för en grupp elever men inte för en annan, säger Christian Olsson, gymnasiechef i Helsingborg.
Han berättar vad som ligger bakom ställningstagandet.
– Gymnasiesärskolan är en annan skolform och vi har gjort tolkningen att regeringens rekommendation inte omfattar den.
Argumenten för att ha skolan öppen är bland annat en del elevers omsorgsbehov samt att vissa har svårt att tillgodogöra sig utbildning på distans.
– Men det är elevernas behov som ligger till grund för beslutet, säger Christian Olsson.
Hugo Wallman, Kevin Ahlman och Tor Svensson går igenom dagens uppgift tillsammans med mentorn Cia Lönnberg.Bild: Britt-Mari Olsson
På Nicolaiskolan strävar man efter att skolvardagen ska fungera som bra som möjligt. Men riktigt som vanligt är det inte. Frånvaron är högre och ämneslärarna jobbar hemifrån. De ger eleverna uppgifter som de gör tillsammans med sin mentor Cia Lönnberg och tre lärarassistenter.
– Vi månar om att det ska vara så vanligt som möjligt, säger rektor Cecilia Nilsson.
Nästan precis som vanligt är lunchen, men en extra påminnelse skickas med:
– Glöm inte tvätta händerna, sedan står handspriten...
– Ja, vi vet, vi vet, svarar eleverna.
Hugo Wallman och Kevin Ahlman trivs bra tillsammans. De går i olika årskurs men har lektion tillsammans ibland. ”Vi har känt varandra ända sedan vi gick på Västra Berga”, berättar Kevin.Bild: Britt-Mari Olsson
Fredrik Milton bläddrar bland bilderna som han har tagit tidigare. Han går fjärde året på estetiska programmet och ska ta studenten i vår.Bild: Britt-Mari Olsson
Larmet går – scenen från Jurassic Park är bara en av många som ingår i Timmy Sjöströms power point-presentation.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen