Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skola anmäls för att behandla barnen olika

I den ena klassen går mest svenska barn med bra betyg. I de andra går många elever med utländsk bakgrund och stora kunskapsluckor.
På Wieselgrensskolan i Helsingborg har läraren Lena Stenbäck tagit strid mot att både resultaten och behandlingen av eleverna skiljer sig så mycket åt mellan klasserna. Och rektorn ser skillnaderna mellan klasserna som skolans stora utmaning.

Lena Stensbäck, lärare på Wieselgrensskolan i Helsingborg, tycker att eleverna på skolan behandlas olika beroende på vilken klass de går i.Bild: Britt-Mari Olsson
Resultatskillnaderna mellan skolor har ökat i Sverige de senaste tjugo åren. Men även inom skolor har skillnaderna ökat. En kartläggning av Skolverket visade att betygsskillnaderna mellan skolklasser på samma skola ökade från åtta procent 2004 till tolv procent 2016.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen