Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtal mot Göteborgsgripen för mordplaner

Den danske säpo-chefen Finn Borch Andersen under presskonferensen då norsk-iraniern gripits 2018.Bild: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Planen var att lönnmörda en iransk motståndsman i Ringsted väster om Köpenhamn. Nu har en norsk-iranier som greps i Göteborg 2018 åtalats i härvan.
Enligt åtalet ska den misstänkte ha skuggat det tilltänkta offret i närheten av bostaden på Själland. Detta skedde på uppdrag av iransk säkerhetstjänst, som planerade attentat mot exiliranier i Danmark.
Målet för attentatsplanerna sitter gripen tillsammans med två andra män från Ringsted sedan hösten 2018. De är misstänkta både för att ha planerat attacker i Iran för separatiströrelsen ASMLA:s räkning och för att i Danmark ha spionerat åt Saudiarabien.
Fallet utgör därmed en del av det maktspel à la kalla kriget som Iran och Saudiarabien ägnar sig åt i Mellanöstern, och som spelar in i konflikter i bland annat Irak, Jemen och Syrien.
Rättegången mot den nu 40-årige norsk-iraniern väntas börja i Roskilde den 1 maj. När de tre Ringsted-männen kan ställas inför rätta är ännu oklart.
Gå till toppen