Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Dagens kris kan vara början på en nödvändig omställning.”

Svåra tider ger nya insikter. Det skriver Lena Östholm Munkberg, ordförande för Miljöpartiet i Helsingborg.

Ett både roligt och välgörande initiativ är Facebookgruppen Applådera 1 min från balkong, fönster kl 20, då vårdpersonal och andra offentliga samhällsviktiga yrken applåderas varje kväll runt om i Sverige, skriver Lena Östholm Munkberg.Bild: Peter Frennesson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
När krisen kommer ser vi vad som är viktigt, vad människor runt oss betyder och vad de går för. Hjälps vi åt klarar vi av att flytta berg och tillsammans kan vi skapa en bättre värld.
Nu syns änglar i vardagen både inom arbetslivet och i bostadsområdena. Många härliga initiativ ger hopp och framtidstro, till exempel Röda korsets samtalslinje för ensamma,och människor som knackar på hos äldre grannar med erbjudande om att handla.
Ett både roligt och välgörande initiativ är Facebookgruppen Applådera 1 min från balkong, fönster kl 20, då vårdpersonal och andra offentliga samhällsviktiga yrken applåderas varje kväll runt om i Sverige. Gruppen har när detta skrivs 245 465 medlemmar. Fler och fler går ut och klappar händer klockan åtta på kvällarna och lägger sedan upp sina filmer i Facebookgruppen för att stödja och glädja dem som kämpar för hela samhället.
Av företagare krävs nu idérikedom och en snabb omställning. Ett exempel på hur det kan ske är företaget bakom Absolut som ställer om sin produktion från sprit till handsprit.
Det är en tuff tid för många och kommer så vara en tid framöver – också mot bakgrund av att Sverige de senaste årtiondena har utvecklats till ett samhälle där individualismen styr och var och en ser till sig själv.
I kristider följer inget givna mönster och många människor blir rädda och oroliga. Det är nu vi måste hålla ihop, tillsammans kan vi säkra samhällets överlevnad. Idag finns det varor i affärerna och medicin på apoteken och det lär hålla i sig en tid framöver. Det viktiga är att vi hjälps åt och inte tömmer hyllorna i affärerna.
Genom historien har stora kriser drabbat världen, smittor som spanska sjukan eller ekonomiska kriser och depression. Ökad tillväxt har fått råda. En ständig jakt efter mer och större ger ett system som är känsligt för obalans. Det skapar ett stressat samhälle med ökad psykisk ohälsa. Det är märkligt att det ska krävas en kris för att vårt skenande samhälle ska bromsa.
Resandet har nu minskat och utlandsresor stoppats. Ett stort antal länder har stängt sina gränser. Många människor jobbar hemifrån. Digitaliseringen och bredbandets utbyggnad har gett oss möjligheten att minska vårt resande.
Trots ökat distansarbete behövs framöver nya forum för fysiska möten. Människor är sociala varelser och den fysiska kontakten kan inte ersättas. Nätläkare uppger att de under coronakrisen fått ett uppsving med en ökad efterfrågan på 50 procent. Det finns sjukhusvård, mobila team, mottagningar, rådgivningen 1177 och hemsjukvård, men nu i svåra tider blir det tydligt att olika digitala lösningar behövs även inom vården.
Den tidvisa bristen på varor i butikerna under den rådande coronakrisen har fått många att fundera och inte ta allt för självklart. Men gör det att fler inser att Sverige generellt behöver öka självförsörjningsgraden när det gäller livsmedel? I Finland är den 80 procent och det är ungefär så hög den behöver vara.
Svåra tider ger nya insikter. Coronakrisen gör förhoppningsvis att människor inser att luften blivit bättre av minskade koldioxidutsläpp. Leder det till mer klimatsmarta resor i framtiden, inte minst färre utlandsresor?
Gör coronatidens förståelse för äldre som en utsatt riskgrupp att vi värdesätter varandra mer över generationsgränserna? Kommer oron för tillgång på varor och tjänster att göra att vi värdesätter lokala varor och livsmedel på ett annat sätt än tidigare?
Som jag själv ser det kan dagens kris vara början på en nödvändig omställning.
Lena Östholm Munkberg (MP), ordförande för Miljöpartiet i Helsingborg.
Gå till toppen