Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ersättare hålls på avstånd på nästa fullmäktigemöte

Ersättare kan få vänta i foajén, och på längre sikt kanske beslut tas på distans – eller av färre ledamöter.

”Vi kommer att gå igenom ordentligt hur många ersättare som behövs”, säger Gunlög Stenfelt (L), kommunfullmäktiges ordförande.Bild: Julia Lindemalm
Nästa måndag, 30 mars, har de 51 ledamöterna i Landskrona kommunfullmäktige sitt månatliga möte.
Hur hanterar ni coronasmittan?
Vi kommer att gå igenom ordentligt hur många ersättare som behövs. Vi kommer uppmana ersättare att inte komma, eller att de sitter ute i foajén. De är de som sitter mest hopträngda, säger Gunlög Stenfelt (L), kommunfullmäktiges ordförande.
En komplikation är att nästa dagordning bland annat omfattar årsredovisningar. När det beslutas om ansvarsfrihet där är praxis att berörda ledamöter anmäler jäv och lämnar sin stol – vilket gör att många ersättare kan behöva kallas in.
Enligt Gunlög Stenfelt är det svårt att öka avståndet särskilt mycket mellan de återstående människorna i rummet, med de möbler som finns där idag.
Det blir alltså svårt att följa rekommendationer om att hålla en meters avstånd till andra människor.
Som så många andra trevligheter i denna tid kommer samvaron under den gemensamma fikapausen i förrummet att begränsas.
– Det brukar vara ganska trångt. Man får gå ut fortlöpande, och respektera att det är maximalt tio personer där åt gången.
Så långt vad som gäller på fullmäktiges marsmöte.
Till mötet därefter, 4 maj, diskuteras att begränsa antalet ledamöter – som gjorts i riksdagen och en del andra kommuner. Om och hur det blir återstår att se.
Man tittar även på hur beslut framför skulle kunna fattas på distans.
– Kommunallagen tillåter distansmöten, och det har tillämpats i glesbygd. Men det har varit lite tekniska problem, säger Gunlög Stenfelt.
Det väntar också en prioritering i ärendelistorna för att begränsa mötena i tid. Den ska fullmäktiges presidium göra tillsammans med partiernas gruppledare.
– Vi ska komma överens om att bara hantera ärenden som är myndighetsövning, eller nödvändiga för samhällsfunktionerna, säger Gunlög Stenfelt.
Som exempel på sådant som kan flyttas nämner hon policybeslut och möjligen interpellationer – men påpekar att det inte är något man kommit överens om ännu.
Det är redan beslutat att Landskrona kommunfullmäktige skjuter på beslutet om nästa års budgetramar från juni till november.
I Svalövs kommun väljer man att flytta måndagens sammanträde från kommunhuset i Svalöv till det mer rymliga Folkets hus i Teckomatorp. Detta för att kunna ha större avstånd mellan deltagarna av smittskyddsskäl.
Enda ärendet på dagordningen i Svalöv är utökat anslag till kommunstyrelsen med anledning av pandemin. Bara friska åhörare är välkomna.
Läs också Kommunen blir mer generös mot företagare
Kommunfullmäktige sammanträder på gamla stolar i rådhuset. Arkivbild från 2015.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen