Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera frias i härvan runt jackrånet i Höganäs

Fem ungdomar i 15-18-årsåldern ställdes nyligen inför rätta åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade när en 16-åring rånades på sin märkesjacka. Helsingborgs tingsrätt dömer endast två av dem.

Det var den här jackan som 16-åringen blev rånad på. Några dagar senare hade en 18-åring den på sig när polisen kontrollerade honom för narkotikabrott.Bild: Polisen
Rånet inträffade vid Tornlyckeskolan den 6 december förra året. En 16-åring från Lundatrakten var då i Höganäs för att träffa sin flickvän. Enligt utredningen gav sig flera gärningsmän på honom och tvingade honom att lämna ifrån sig en märkesjacka samt en mössa. Rånbytet har värderats till runt 5 000 kronor.
Nyligen ställdes fem ungdomar i 15-18-årsåldern inför rätta. Tre av dem var åtalade för att ha begått själva rånet. Två av dem åtalades för häleri sedan de på olika sätt påstods ha hanterat offrets jacka.
Jackan återfanns bara några dagar efter rånet när polisen kontrollerade en 18-åring som blev misstänkt för narkotikabrott. Han hade själva jackan på sig och har pekat ut en 15-åring som den som sålde jackan till honom.
Helsingborgs tingsrätt menar att bevisningen i målet inte räcker till för att fälla de tre som åklagaren påstår utförde själva rånet. Enbart en 17-åring – som under polisutredningen erkänt grov stöld – fälls.
– Man kan säga att alla inblandade - även vittnena - drabbats av kollektiv minnesförlust. Det är uppenbart att detta har varit en ganska snabb händelse, säger Jonas Lindgren, rättens ordförande.
17-åring döms till ungdomsvård samt 55 timmars ungdomstjänst.
Vad gäller häleriet så bedöms enbart 18-åringen vara skyldig. Förutom det brottet döms han även för innehav av tramadoltabletter och påföljden för honom blir skyddstillsyn. 15-åringen däremot frias helt, men får däremot ungdomsvård även han för ringa narkotikabrott.
Gå till toppen