Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IOK öppnar för sommar-OS på våren

OS i Tokyo är framflyttat till nästa år, men en av de största frågorna återstår: Vilka datum ska spelen hållas? – Det är inte begränsat till sommarmånaderna, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

IOK:s ordförande Thomas Bach hoppas snart kunna presentera datumet för OS. Arkivbild.Bild: Jean-Christophe Bott
Enligt överenskommelsen mellan Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo ska OS hållas efter 2020, men inte senare än sommaren 2021. Det innebär att OS skulle kunna avgöras under våren.
– Arbetsgruppen kan se i ett bredare perspektiv, det är inte begränsat till sommarmånaderna utan alla möjligheter ska gås igenom, säger Bach vid en telefonkonferens med över 400 journalister.
Den nybildade arbetsgruppens första uppgift blir att under torsdagen inleda samtal med de internationella idrottsförbunden.
– Första steget är att prata med dem och se vilka möjligheter vi har. Sen måste vi ta med i beräkningen hur idrottskalendern ser ut, prata med aktiva och våra partners, säger Bach.
– Vi tror att vi kan ha en lösning ganska snart.
Det är inget enkelt jobb som väntar IOK och resten av idrottsvärlden. Kalendern för det kommande året kommer att vara fulltecknad med mästerskap, turneringar och serier som ställts in eller skjutits upp grund coronakrisen.
– Det här som ett stort pussel. Om du tar bort en bit riskerar allt att förstöras. Men vi är övertygade om att vi tillsammans kan lägga ett vackert pussel och i slutändan arrangera fantastiska spel, säger Bach.
– Men alla måste offra något, det kommer att krävas kompromisser. Internationella förbund kommer att behöva göra justeringar i sina kalendrar.
Två mästerskap i stora sommaridrotter som kan behöva flyttas är sim-VM i Japan och friidrotts-VM í USA som ska avgöras i juli och augusti nästa år. Båda arrangörerna har meddelat att man är inställda på att flytta tävlingarna om det krävs för att kunna hålla ett OS.
IOK har fått kritik för att beslutet om en flytt av Tokyo-OS kom så sent. Thomas Bach förklarar varför det var först på tisdagen som det blev klart:
– Det som fick oss att ta beslutet var utvecklingen av virusets spridning, att det blev en snabb spridning över världen. Efter att jag i söndags sett att Afrika fått virusutbrott kallade jag till ett krismöte, säger han.
– Afrika var avgörande. Då var det inte längre en fråga om att Japan skulle klara av att arrangera spelen, utan om att Japan inte skulle kunna bjuda in resten av världen.
Gå till toppen