Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många stod nära i euronäskön

Både Höganäs kommun och HD har fått reaktioner på euronäsrean under tisdagen. I kön på bibliotekstorget stod många äldre som trotsade rekommendation att stanna inne. Och dessutom stod folk nära varandra.

Herman Crespin menar att det är svårt att undvika köer när euronäsen säljs till halva priset.Bild: Anders Malmberg
Som HD tidigare rapporterat blev det rusning när Höganäs kommun sålde ut euronäs till invånarna för halva priset. De 10 000 euronäsen sålde slut på en halvtimme. Och det fanns många över 70 år som stod i kö.
Några av reaktionerna är att kommunen trotsar sin egen uppmaning till just denna ålderskategori. I förra veckan fick alla som är 70 plus ett brev med en anmodan att inte gå ut och handla. Folkhälsomyndigheten avråder dessutom de äldre från att befinna sig i folksamlingar.
I euronäskön var det dessutom tätt mellan människorna – något som ska undvikas i dessa coronatider.
Kommunchef Herman Crespin känner igen reaktionen.
– Men det är svårt att sälja euronäs för halva priset utan att det blir kö, säger han.
Även kommunen har fått ta emot synpunkter.
– Vi har fått någon enstaka reaktion från både äldre och från andra grupper. De som jobbar klockan 10 till 12 tycker det är synd att de inte kunde köpa euronäs.
Under lördagens försäljning ska det bli bättre ordning i kön.
– Vi har sagt till personalen att de ska tänka på detta. Folk ska stå en bit ifrån varandra och vi ska uppmana folk att hålla avstånd.
Herman Crespin tycker också att om man är över 70 år och vill köpa så kan man låta någon annan gör det åt sig.
– Det är fullt möjligt att skicka ombud i form av någon anhörig. Vi har också våra volontärer. Jag tycker att man ska fokusera på syftet här. Och vad vi än väljer för tid att sälja finns det alltid någon som tycker att det fungerar mindre bra.
Gå till toppen